, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έτος μεγάλων προκλήσεων και εκπλήξεων το 2017

του Νίκου Καραμανλή
«Τι θα μας φέρει το σωτήριον έτος 2017;», είναι το ερώτημα που ακούμε παντού. Από τα πολιτικά πηγαδάκια στη Βουλή και τα συνοικιακά καφενεία, έως τα γήπεδα ποδοσφαίρου και τα ταξί! Τις απαντήσεις θα τις λάβουμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όμως κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως έχουμε μπροστά μας ένα έτος μεγάλων προκλήσεων! Όσο μισογεμάτο κι αν βλέπει κανείς το ποτήρι, το 2016, που σε λίγες ώρες μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ήταν μια χρονιά που δύσκολα θα κέρδιζε θετικό πρόσημο – γι’ αυτό και επιβάλλεται να αλλάξει κάτι την επόμενη!
Όλα δείχνουν ότι η δημοσιονομική πολιτική θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής ατζέντας, με τη χώρα μας να μπαίνει στο 2017 έχοντας ανοιχτή τη β’ αξιολόγηση, με τα capital controls να παραμένουν και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ να μοιάζει για την ώρα άπιαστο όνειρο. Πολλά θα κριθούν από τη στάση των δανειστών, με τις ακραίες φωνές να ανεβάζουν τους τόνους. Ακόμη περισσότερα, όμως, από την κυβέρνηση, η οποία δείχνει να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη ρεαλπολιτίκ και τις… αυταπάτες. Αυτή η αδυναμία στην εύρεση των κατάλληλων ισορροπιών είναι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εθνικές εκλογές, με τη δαμόκλειο σπάθη της εξόδου από την Ευρωζώνη να πλανάται και πάλι πάνω από τα κεφάλια μας! Γιατί, όπως έχουμε ξαναγράψει στο «Π», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ποτέ δεν πέταξε από το συρτάρι του εκείνο το παλιό σχέδιο για μία μικρότερη και πιο ισχυρή νομισματική ένωση.
Την ίδια ώρα, εξίσου μεγάλες –έως και ιστορικές– είναι οι προκλήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα. Η ΝΑ Μεσόγειος φλέγεται, υπάρχει τεράστια συγκέντρωση πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκδηλώνει ακραία αναθεωρητικές τάσεις, ο Έντι Ράμα –στον βαθμό που μπορεί– τον ακολουθεί και οι ΗΠΑ αναζητούν ισορροπίες μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα. Με την απειλή, μάλιστα, του ISIS να πλανάται πάνω από την ΕΕ και τον Τούρκο πρόεδρο να απειλεί ξεκάθαρα ότι θα «βουλιάξει» με παράτυπους μετανάστες τα νησιά μας, το προσφυγικό ζήτημα απαιτεί μέγιστη προσοχή. Και όλα αυτά την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού, με τον Νίκο Αναστασιάδη να το παλεύει με κάθε τρόπο, αλλά τον Μουσταφά Ακιντζί να θυμίζει «μαριονέτα» της Άγκυρας!
Το 2017 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, όμως οι Έλληνες αξίζουμε κάτι καλύτερο. Με πίστη στις δυνάμεις μας, ενωνόμενοι και με κοινό όραμα, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.