, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Έφυγαν από τον πόλεμο, θα υποκύψουν από το… κρύο"

“Παρά τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα σχετικά μέτρα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, «η προετοιμασία για τον χειμώνα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά έχει αποτύχει” σημειώνουν σε ανακοίνωση τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οι ΓΧΣ κάνουν λόγο για απουσία σοβαρής προετοιμασίας για τον χειμώνα, η οποία «δημιουργεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των προσφύγων που ζουν στα νησιά». Μεταξύ άλλων, τονίζουν “Υπενθυμίζεται πως χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά μένουν σε καταυλισμούς γεμάτους με ακατάλληλες σκηνές, μέσα στις οποίες καταγράφονται θερμοκρασίες ακόμη και 0 βαθμών. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα νησιά περίπου 16.000 άνθρωποι οι οποίοι μένουν σε άτυπες δομές στέγασης, την ώρα που η επίσημη δυναμικότητα είναι 8.355 άνθρωποι. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, πάνω από 3.500 άνθρωποι στεγάζονται σε έναν χώρο δυναμικότητας μικρότερης των 2.000.
Ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Clement Perrin, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Είμαστε εξοργισμένοι καθώς βλέπουμε, παρά τις υποσχέσεις των ελληνικών αρχών, σήμερα στη Λέσβο και τη Σάμο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να είναι αβοήθητοι στο κρύο. Ζουν εκτεθειμένοι στο χιόνι και την παγωμένη βροχή, συχνά χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό, σχεδόν χωρίς καθόλου θέρμανση και σε αφόρητες θερμοκρασίες υπό το μηδέν». Ο κ. Perrin συνεχίζει, υπογραμμίζοντας πως, ενώ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε ότι η προετοιμασία για τον χειμώνα ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην ηπειρωτική Ελλάδα και είναι σε εξέλιξη στα νησιά, «σύμφωνα με όσα έχουμε δει εμείς σήμερα, αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, ενώ οι πολυάριθμες εκκλήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για βελτίωση των συνθηκών στους καταυλισμούς, δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη, ιδίως στα νησιά».
Όπως τονίζει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν δει οι ψυχολόγοι στα νησιά, αναφέρουν τις κακές συνθήκες διαβίωσης είτε ως αιτία είτε ως επιβαρυντικό παράγοντα των ψυχολογικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλείνουν την ανακοίνωσή τους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και υπενθυμίζοντας πως, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα τραγωδία, «πρέπει να ληφθούν τώρα έκτακτα μέτρα στα νησιά. Κανένας άνθρωπος που ζητά προστασία και έχει εγκαταλείψει την πατρίδα του για να γλιτώσει από τον πόλεμο, τα βασανιστήρια και την ακραία βία δεν πρέπει να βρίσκεται απροστάτευτος στο κρύο».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.