, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΑΠΘ: 56 καθηγητές τιμήθηκαν σήμερα με τον τίτλο του Ομότιμου

«Υπήρξαμε χωρίς αμφιβολία προνομιούχοι, που υπηρετήσαμε για τόσα χρόνια αυτό που αγαπάμε, τις Μούσες και τις Χάριτες, την επιστήμη και την τέχνη»: η ομότιμη καθηγήτρια Γεωπονίας, Ελένη-Ίσιδα A. Κωνσταντινίδου, μία από τους 56 καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που έλαβαν πέρυσι τον τίτλο του ομότιμου και τιμήθηκαν σήμερα από την Πρυτανεία σε ειδική εκδήλωση, μίλησε συγκινημένη εκ μέρους των συναδέλφων της για τα 35 -και πλέον- χρόνια, που πέρασαν στα έδρανα του Πανεπιστημίου, για τον κύκλο που κλείνει και τον νέο που ανοίγει.
«Δεν αισθάνομαι πολύ ιδιαίτερα σήμερα ή μάλλον δεν αισθάνομαι μελαγχολία»: ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, νυν βουλευτής, καθηγητής του Ποινικού Δικαίου, Νίκος Παρασκευόπουλος, ένας εκ των 56 που τιμήθηκαν με τον τίτλο του ομοτίμου το 2016 -και  αρχαιότερος στη σειρά αυτή- εξέφρασε την ελπίδα ότι η επαφή με τα πανεπιστημιακά έδρανα «δεν τελειώνει», διαβεβαιώνοντας ότι και ο ίδιος θα προσπαθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. «Θα αισθανόμουν πολύ άσχημα αν αυτό (σ.σ. η ομοτιμοποίηση) θα σήμαινε έναν αποχωρισμό, ένα τέλος της επαφής με την παιδεία, με τα βιβλία, τον διάλογο με τους νέους ανθρώπους» διευκρίνισε.
«Κύριε καθηγητά ή κύριε υπουργέ;». Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το ποια ιδιότητα προτιμά ως προσφώνηση,  ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε «δάσκαλος», αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι δεν είναι απλή υπόθεση να συμβαδίσουν στην πράξη πολιτική και επιστήμη. «Υπάρχουν πράγματα, τα οποία είναι πολύ διαφορετικά και δύσκολα συμβιβάζεται η μία ιδιότητα με την άλλη, αλλά προσπάθησα, τουλάχιστον προσπάθησα να τα εφαρμόσω» είπε για την προσωπική του εμπειρία συμμετοχής σε κυβέρνηση.
«Σας επέλεξαν μεταξύ όσων αφυπηρέτησαν, για να τιμήσουν την προσφορά σας προς το πανεπιστήμιο και προς την κοινωνία. Αποτελείτε ένα επίλεκτο τμήμα του πανεπιστημίου μας, ένα σώμα προσφοράς προς την κοινωνία, μία πολύτιμη δεξαμενή γνώσης, εμπειρίας, σοφίας» είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας απευθυνόμενος στους 56 καθηγητές. «Μας έχετε κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους, που είμαστε μέλη κι εμείς του ίδιου πανεπιστημίου. Ελπίζουμε να σας μοιάσουμε ή -γιατί όχι- και να σας ξεπεράσουμε» πρόσθεσε ο κ.Μήτκας, υπενθυμίζοντας ότι το πρόσημο αποχωρήσεων και νέων προσλήψεων παραμένει αρνητικό για το ΑΠΘ τα τελευταία οκτώ χρόνια.
«Το πρόβλημα της μη αναπλήρωσης του προσωπικού που αφυπηρετεί είναι συνεχές και πλήττει το ΑΠΘ, γιατί ένα πανεπιστήμιο που δεν δέχεται νέο αίμα διαρκώς, δεν ανανεώνεται με νέες ιδέες, με νέο δυναμισμό, με νέους ανθρώπους, που δεν μπορεί να ανοίξει νέες ερευνητικές περιοχές, δεν μπορεί να εξελίσσεται και να συνεχίσει την ποιοτική του πορεία. Ελπίζουμε ότι η πρώτη ένεση με νέες προσλήψεις, που αναμένονται μέσα στο 2017, θα μας δώσει μία μικρή ανακούφιση», επισήμανε ο πρύτανης. Υπογράμμισε δε πως το γεγονός ότι οι ομότιμοι καθηγητές μπορούν πλέον να συνεισφέρουν στην εκπαιδευτική διαδικασία «δεν κλείνει την πόρτα στους νέους ανθρώπους, αλλά στηρίζει το Πανεπιστήμιο σε μία πολύ δύσκολη στιγμή υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης».
πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.