, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αλλαγές στην αδειοδότηση των εταιρειών Logistics

Ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επενδυτικών σχεδίων, που αφορούν στην ίδρυση νέων Κέντρων Logistics στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην επέκταση των δραστηριοτήτων όσων ήδη λειτουργούν.
Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, προς τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ ο «ξεχασμένος» νόμος 4302 του 2014, με τον οποίο ρυθμίζεται η λειτουργία του διαμεταφορικού εμπορίου και μεταφέρεται η αρμοδιότητα αδειοδότησης εταιριών logistics στο Β΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες), αποδείχτηκαν αποτελεσματικές.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται η διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας των Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής, που ήταν και «το κλειδί» για την εφαρμογή του νόμου, δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου 2017 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, διαμορφώνοντας ουσιαστικές προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης ενός δυναμικού κλάδου, όπως αυτός των logistics, αλλά και ευοίωνες προοπτικές για την τοπική οικονομία.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη λειτουργία ανάλογων Κέντρων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι έντονο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπάρχουν περισσότερες από 100 επιχειρήσεις στο μεταφορικό τομέα εγκατεστημένες εντός και πέριξ της βιομηχανικής ζώνης, που ενδιαφέρονται είτε για να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στα logistics, είτε για να εκσυγχρονίσουν τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις τους. Ταυτόχρονα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες επιχειρήσεις με διεθνή δραστηριότητα, για την ίδρυση γραφείων τους και Κέντρων Διανομής με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Από πέρσι, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο κ. Γιουτίκας είχαν επανειλημμένες συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων, πιέζοντας για τη σύνταξη της ΚΥΑ. Η υπογραφή της όμως «κόλλησε» πολλές φορές από το ένα Υπουργείο στο άλλο. Με συντονισμένες ενέργειες, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με 31 εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων επενδυτών σε logistics, απέστειλε κοινή επιστολή προς την Κυβέρνηση, με κεντρικό αίτημα την άμεση επίλυση του προβλήματος που δημιουργούσε η μη ενεργοποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Η επιστολή εστάλη στις 3 Μαΐου 2017 και η ΚΥΑ δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ δυο εβδομάδες μετά, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να προχωρήσουν τα σχέδιά τους.
«Οι προσπάθειες μας απέδωσαν καρπούς. Έχουμε μια θετική εξέλιξη που μας επιτρέπει να ανοίξουμε νέους δρόμους στην υλοποίηση του στρατηγικού οράματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Έχω ενημερώσει τις ενδιαφερόμενες για επενδύσεις εταιρίες ότι το Τμήμα Αδειοδοτήσεων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι πανέτοιμο για να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην έκδοση των πρώτων αδειών για την ίδρυση Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής», δήλωσε ο κ. Γιουτίκας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.