, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ανασχηματισμός κι όσο… πάει!

Πάνας
του Απόστολου Πάνα*
 
Και εγένετο ο ανασχηματισμός, ύστερα από ένα έντονο παρασκήνιο όπου πολλά λέχθηκαν και πολλά ακουστήκαν ο πρωθυπουργός προχώρησε στις διορθώσεις που θεωρεί ο ίδιος ότι μπορεί να αλλάξουν το κλίμα και για την κυβέρνηση του και για την ελληνική οικονομία. Ένας ανασχηματισμός που πραγματοποιήθηκε ύστερα από ένα ισχυρό χαστούκι μετά την απόφαση του ΣΤΕ για την κυβέρνηση και σε ένα γενικότερο κλίμα πολιτικής αμφισβήτησης του.
Η πρώτη εικόνα η οποία δίνεται είναι ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ένα ανασχηματισμό για να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, αυτό δείχνει η αντικατάσταση σκληροπυρηνικών πρώην υπουργών σε κομβικά υπουργεία όπως το ενέργειας, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, η παρουσία νέων προσώπων από το κοντινό του περιβάλλον, η πλήρης αντικατάσταση πρώην πασοκογενών υπουργών, και η αναβάθμιση των ΑΝΕΛ δείχνει ότι θέλει να  δημιουργήσει ένα νέο εσωτερικό τοπίο στο κόμμα του.
Το μεγάλο ζήτημα όμως που τίθεται είναι το εξής ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης  θα έχει καμία αξία για τους πολίτες. Θα μπορέσει  να υπηρετήσει η ανασχηματισμένη Κυβέρνηση πολιτικές όπως  η μείωση της υπερφορολόγησης, η διευθέτηση του εσωτερικού χρέους της αγοράς, η ρευστότητα, το ασφαλιστικό, η διάσωση του κοινωνικού διαλόγου, καθώς και η καθιέρωση ενός δίκαιου και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να μπορέσουν να αναδειχθούν πρωτοβουλίες μικρομεσαίων, ικανές να ενισχύσουν την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Η πραγματικότητα είναι σκληρή, δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, η κυβέρνηση αυτή εδώ και καιρό έχει χάσει τη πολιτική της αξιοπιστία, έχασε πολύ χρόνο και χαράμισε μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά τεχνάσματα. Επομένως, αυτό που προκύπτει ως κεντρικό συμπέρασμα από τον ανασχηματισμό είναι αυτό που προέκυπτε και πριν τον ανασχηματισμό: Το κομματικό και όχι το δημόσιο συμφέρον καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις, δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντέξει όσο μπορεί  και οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη πλέον είναι πιθανή
* O κ. Απόστολος Πάνας είναι Επικεφαλής της Πρωτοβουλίας «Κεντρική Μακεδονία –Μπροστά» και πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.