, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Αν δεν υπήρχε η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ, οι δικαιούχοι θα λάμβαναν μηδέν EKAΣ»

Επίθεση στην κυβέρνηση για την απώλεια του ΕΚΑΣ εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι οι πιο αδύναμοι συνταξιούχοι χάνουν έως και τέσσερις συντάξεις τον μήνα.
Κόβουν το 50% του ΕΚΑΣ από τους πιο αδύναμους συνταξιούχους, επισημαίνουν οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και Νότης Μηταράκης και τονίζουν ότι η συνολική απώλεια του ΕΚΑΣ με απόλυτη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στα 940 εκατ. ευρώ.
Σε κοινή δηλωσή τους τονίζουν:
«Με νωπό ακόμη στη μνήμη όλων το προκλητικό διάγγελμα – φιάσκο του πρωθυπουργού περί χορήγησης δήθεν της 13ης σύνταξης, δημοσιεύτηκε το Φ.Ε.Κ. (4101/20-12-2016, τεύχος Β΄) που περιλαμβάνει την οριζόντια μείωση της σύνταξης όλων των χαμηλοσυνταξιούχων.
Πρόκειται για το πρώτο βήμα που καταργεί οριστικά το 50% τους ΕΚΑΣ σε 250.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
Η συνολική απώλεια του ΕΚΑΣ – ύψους 940.000.000 ευρώ – που συντελέστηκε με απόλυτη ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφορά κατεξοχήν την πιο αδύναμη κατηγορία των συνταξιούχων, της οποίας το μαρτύριο δεν έχει τέλος.
Η μηνιαία μεσοσταθμική απώλεια για κάθε συνταξιούχο είναι 200 ευρώ και αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 της κύριας σύνταξής του. Αυτό σε ετήσια βάση ισοδυναμεί με την απώλεια περίπου 4 συντάξεων.
Οι μειώσεις των συντάξεων με βάση το “Νόμο Κατρούγκαλου” είναι αλλεπάλληλες. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι, παρά τις δραματικές μειώσεις που έχουν συντελεστεί, το ασφαλιστικό παραμένει ακόμη στον αέρα».
Τι απαντά η υπουργός Εργασίας
«Αν δεν είχε μεσολαβήσει η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ και η Συμφωνία του 2015 για το ΕΚΑΣ, σήμερα οι δικαιούχοι θα λάμβαναν μηδέν ευρώ» τονίζει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των κ.κ. Γιάννη Βρούτση και Νότη Μηταράκη και υποστηρίζοντας ότι έχουν το θράσος να εμφανίζονται ως υπέρμαχοι των χαμηλοσυνταξιούχων.
Συγκεκριμένα, η κ. Αχτιόγλου στη δήλωσή της αναφέρει τα εξής: «Επειδή οι κ.κ. Βρούτσης και Μηταράκης υποτιμούν τη νοημοσύνη των Eλλήνων πολιτών και θεωρούν τους χαμηλοσυνταξιούχους αφελείς. Επειδή το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση έχουν σοβαρότερα πράγματα να κάνουν από το να ασχολούνται με την υποκριτική ιερή αγανάκτησή τους (η ιερή αγανάκτηση, εξάλλου, είναι εξ ορισμού υποκριτική). Επειδή είναι εκείνοι που ως μέλη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και ο ίδιος ο κ. Βρούτσης προσωπικά ως υπουργός Εργασίας φέρουν ακέραια την ευθύνη για την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα. Επειδή έχουν το θράσος να αρθρώνουν έστω και μία λέξη για το ΕΚΑΣ, το οποίο η κυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευθεί να καταργήσει πλήρως από το 2016, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πράξει και από το 2015, εάν το πρόγραμμα βρεθεί εκτός στόχων, με το περιβόητο mail Χαρδούβελη. Επειδή έχουν το θράσος να εμφανίζονται ως υπέρμαχοι των χαμηλοσυνταξιούχων, την ώρα που η ΝΔ, χωρίς ίχνος ντροπής, επιβεβαίωσε το αντικοινωνικό μένος της και αρνήθηκε να υπερψηφίσει την ενίσχυσή τους με την εφάπαξ 13η σύνταξη, μόλις έδωσαν “γραμμή” οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών.
Τους υπενθυμίζουμε, λοιπόν ότι:
Α) Αν δεν είχε μεσολαβήσει η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ και η Συμφωνία του 2015 για το ΕΚΑΣ, σήμερα οι δικαιούχοι θα λάμβαναν μηδέν ευρώ.
Β) Η ανεργία, όταν κατέρρευσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, βρισκόταν στο 26,1% (Δ’ τρίμηνο 2014, ΕΛΣΤΑΤ), ενώ σήμερα και, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, βρίσκεται στο 22,6% (Γ’ τρίμηνο 2016, ΕΛΣΤΑΤ).
Γ) Οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, τον Μάρτιο του 2013, ανέρχονταν στο 36,67% και, όταν παρέδωσαν τον Δεκέμβριο του 2014 σε 54,03%, ενώ η πλήρους απασχόλησης, το αντίστοιχο διάστημα, μειώθηκαν από 63,33% σε 45,97% (ΕΡΓΑΝΗ). Επομένως, η γιγάντωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης ξεκίνησε επί δικής τους διακυβέρνησης.
Και για να τελειώνουμε μια και καλή, ας μας απαντήσουν από τη ΝΔ, είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου μία “ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς”, όπως πιστεύει ο κύριος Μητσοτάκης; Υποστηρίζουν την αποκατάστασή τους, για να μπει τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ή όχι;».
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.