, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Θησαυρός το λιμάνι της Θεσσαλονίκης»

Τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο υποδέχτηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τον Μητροπολίτη και τον Δήμαρχο Δέλτα Ευθύμιο Φωτόπουλο συνόδεψαν τον Αρχιεπίσκοπο στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, προκειμένου να δει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα, αλλά και το μοναδικό φυσικό κάλλος της περιοχής. Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε αναλυτικά τον Μακαριότατο, τόσο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή από τη χρόνια εγκατάλειψη, όσο όμως και για τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει, για την αξιοποίηση των οποίων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, που θα χρηματοδοτηθεί και από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
«Υποδεχτήκαμε σήμερα τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή μας, την Κεντρική Μακεδονία. Επιλέξαμε με την καθοδήγηση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα να επισκεφτούμε τη Λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου. Στη διάρκεια της διαδρομής παρουσίασα στον Μακαριότατο το σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αναβάθμιση του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει όλη αυτή την υποβαθμισμένη περιοχή, η οποία για πάρα πολλά χρόνια παραμένει αναξιοποίητη, με τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συνεργασία του Δήμου Δέλτα, του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης και του ΑΠΘ, αναλάβαμε την πρωτοβουλία και υλοποιούμε τις απαιτούμενες μελέτες, ώστε σύντομα να παρουσιάσουμε όλο το πλαίσιο για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής. Ταυτόχρονα, περιέγραψα στον Αρχιεπίσκοπο πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την περιοχή αυτή, από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μέχρι το Εθνικό Πάρκο Αξιού, προκειμένου να αναδειχθεί τουριστικά και να γνωρίσει ο κόσμος όλο αυτό το φυσικό πλούτο, που παραμένει αναξιοποίητος», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ.κ. Ιερώνυμος συνεχάρη τον κ. Τζιτζικώστα για τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας στην περιοχή και εξέφρασε την ευχή να προχωρήσει ο σχεδιασμός, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να αναδειχθεί όλο το δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης.
«Αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη γιατί μέχρι τώρα από όλα αυτά που διάβαζα και άκουγα να λέγονται για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, νόμιζα ότι το λιμάνι εκτείνεται από το Λευκό Πύργο μέχρι κάποιο σημείο. Αυτό που βλέπω σήμερα είναι μια αποκάλυψη. Είναι ένας θησαυρός, που σε άλλα μέρη πολλοί θα ήθελαν να τον έχουν και να τον αναπτύξουν. Δεν πρέπει να κοιτάζουμε το παρελθόν και την κατάσταση που διαμορφώθηκε, αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν μελέτες, υπάρχουν προϋπολογισμοί και ενδιαφέρουσες προτάσεις, δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε. Πρέπει όλοι μαζί οι τοπικοί άρχοντες, η Πολιτεία και καθένας από εμάς να βοηθήσουμε ώστε να γίνει ό,τι καλύτερο σε αυτή την περιοχή, που θα δώσει δυνατότητα για ανάπτυξη, αναψυχή και γνωριμία του κόσμου με αυτή. Ελπίζω την επόμενη φορά που θα έρθουμε ξανά στην περιοχή, η οποία θέλω να είναι η εποχή θερισμού των ορυζώνων, να δούμε σχέδια προχωρημένα, αποφάσεις ειλημμένες και σιγά σιγά ο χώρος αυτός να πάρει τη θέση που του αρμόζει στον πολιτισμό και την ιστορία μας», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος.
«Θέλουμε να αναδειχτούν τα προβλήματα της περιοχής μας και οι δυνατότητές της, ώστε και ο Μακαριότατος από την πλευρά του να συμβάλει, καθώς είναι γνωστή η ευαισθησία που έχει για το περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Φωτόπουλος.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον μακαριότατο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας να επισκεφτεί γι’ ακόμη μια φορά την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, την εσπερία, τη δυτική εγκαταλειμμένη Θεσσαλονίκη. Τον ευχαριστώ που δέχτηκε να επισκεφτεί τη Λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, αυτό τον καταπληκτικό και μοναδικό υγροβιότοπο, που χαρακτηρίζεται ‘κιβωτός του Νώε’, που περιμένει χρόνια παρακλητικά να δεχτεί το ευεργετικό ενδιαφέρον της Πολιτείας», επισήμανε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας.
Ο κ. Βαρνάβας συνεχάρη τον Περιφερειάρχη για το ενδιαφέρον και τις προσπάθειες που καταβάλει για να βγει η περιοχή από την υποβάθμιση.
Στην υποδοχή του αρχιεπισκόπου παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Αρβανίτης, Γιάννης Σαρίδης και Γιώργος Λαζαρίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Φάνης Παπάς και Γερακίνα Μπισμπινά και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αξιού, Θεμιστοκλής Κουιμτζής.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.