, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ασυνήθιστες… «παρενέργειες» της σεξουαλικής επαφής

bigstock photo

Το γέλιο, το κλάμα, το φτάρνισμα και η φαγούρα είναι μερικές μόνο από τις ασυνήθιστες «παρενέργειες» που εμφανίζονται μετά την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης και τις οποίες οι επιστήμονες περιγράφουν με τον όρο «περι-οργασμός» σύμφωνα με το onmed.gr.

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Sexual Medicine Reviews έβαλε στο μικροσκόπιο αυτό το παράδοξο φαινόμενο της σεξουαλικής ζωής και κατέληξε σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τους δύο ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη, την Άννα Ρέινερτ από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και τον Τζέιμς Σάιμον από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, ως περι-οργασμικά φαινόμενα ορίζονται τα «ασυνήθιστα σωματικά ή ψυχολογικά υποκειμενικά συμπτώματα που βιώνουν κάποια άτομα στο πλαίσιο της οργασμικής τους απόκρισης και που διαφέρουν από τη συνήθη ή τη φυσιολογική οργασμική απόκριση».
Με τη βοήθεια ειδικών σε θέματα σεξουαλικής υγείας, οι δύο ερευνητές αρχικά έφτιαξαν μια λίστα με περι-οργασμικά συμπτώματα και στη συνέχεια, με τη λίστα σαν «οδηγό», αναζήτησαν τέτοια περιστατικά σε δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα.
Το συμπέρασμα: Ο περι-οργασμός είναι πέρα για πέρα υπαρκτός και τα περι-οργασμικά συμπτώματα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, αφού περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την καταπληξία (αιφνίδια μυϊκή αδυναμία), το κλάμα, τη δυσφορία, τον πόνο στο πρόσωπο και/ή στο αυτί, τον πόνο στο πέλμα, τον πονοκέφαλο, τη φαγούρα, το γέλιο, την κρίση πανικού, το φτάρνισμα και το σύνδρομο μετα-οργασμικής νόσου.
Οι δύο ερευνητές ευελπιστούν πως τα ευρήματά τους θα εμπνεύσουν και άλλους επιστήμονες να εξετάσουν περαιτέρω το φαινόμενο του περι-οργασμού, ρίχνοντας ενδεχομένως περισσότερο φως στους νευροφυσιολογικούς μηχανισμούς που το καθοδηγούν.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.