, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Βακτηριακή κολπίτιδα: 7 tips για ταχύτερη ανακούφιση

photo bigstockphoto.com

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι η πιο συχνή λοίμωξη των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες.

Πολλές φορές η λοίμωξη δεν εκδηλώνεται με εμφανή συμπτώματα, ενώ άλλοτε συγχέεται με άλλες λοιμώξεις όπως η μυκητίαση.
Το συνηθέστερο σύμπτωμα της βακτηριακής κολπίτιδας είναι η δυσοσμία του κόλπου, ενώ άλλα κοινά συμπτώματα είναι η φαγούρα, το τσούξιμο και η έκκριση γκριζωπών υγρών.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η βακτηριακή κολπίτιδα αντιμετωπίζεται με τη λήψη αντιβίωσης, ωστόσο οι γυναίκες μπορούν να υιοθετήσουν μερικές απλές στρατηγικές για να περιορίσουν τις ενοχλήσεις.
1. Αποφυγή της χρήσης προϊόντων με αρώματα στον κόλπο, όπως αρωματικά σαπούνια ή ταμπόν.
2. Αποφυγή των κολπικών πλύσεων, καθώς μεταβάλλουν το pH του κόλπου.
3. Πλύσεις του κόλπου μόνο με νερό, χωρίς εισαγωγή σαπουνιού στην κολπική κοιλότητα.
4. Χρήση εσώρουχων από βαμβάκι, καθώς τα βαμβακερά υφάσματα «αναπνέουν» καλύτερα από τα συνθετικά και αποτρέπουν την άνοδο της θερμοκρασίας και των επιπέδων υγρασίας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
5. Χρήση χαρτιού υγείας από εμπρός προς τα πίσω, προς αποφυγής μεταφοράς βακτηρίων από την περιοχή του πρωκτού προς την περιοχή του κόλπου.
6. Αλλαγή μαγιό και/ή εσώρουχου μετά την επαφή με το νερό. Απαλό σκούπισμα της περιοχής των γεννητικών οργάνων μετά το μπάνιο ή το ντους.
7. Καλό πλύσιμο των χεριών πριν από οποιαδήποτε επαφή με τον κόλπο, ιδιαίτερα κατά την εισαγωγή ταμπόν ή κυπέλλου περιόδου.
Τα παραπάνω μέτρα ισχύουν και για την πρόληψη ή τη μείωση του κινδύνου βακτηριακής κολπίτιδας.
Πηγή: Medical News Today

#Tags: Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.