, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δεν βγαίνεις από τα µνηµόνια µε πολιτικές… αυταπάτες

του Νικολάου Καραμανλή
Μία από τις περίφηµες πολιτικές… αυταπάτες του πρωθυπουργού είναι πως τυχόν νίκη των Σοσιαλδηµοκρατών στις γερµανικές εκλογές θα σηµάνει και το τέλος της αυστηρής λιτότητας στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, αυτήν τη φορά η διάψευση των προσδοκιών του Αλέξη Τσίπρα ήρθε από τα πλέον επίσηµα χείλη, αυτά του Μάρτιν Σουλτς. Τι είπε ο επικεφαλής του SPD; Ότι όποιος κι αν είναι ο επόµενος καγκελάριος, η πολιτική του Βερολίνου απέναντι στην ανάγκη µεταρρυθµίσεων και στην άρνηση ονοµαστικής µείωσης χρέους δεν πρόκειται να αλλάξει. «Το ερώτηµα πώς θα κρατήσουµε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και πώς η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εξαρτάται από την πρόοδο των µεταρρυθµίσεων», ήταν το µήνυµα που έστειλε επί λέξει ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θυµίζοντας κάτι από… Βόλφγκανγκ Σόιµπλε.
Η ρητορική του σοσιαλδηµοκράτη υποψήφιου καγκελάριου καµία σχέση δεν έχει µε αυτήν που είχε υιοθετήσει ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο, όταν τασσόταν κατά της λιτότητας και υποστήριζε έντονα µια πιο επιεική προσέγγιση προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Το παρατήρησαν –πολύ εύστοχα– και οι Financial Times, σχολιάζοντας ότι ο Μάρτιν Σουλτς επιχειρεί να αντιστρέψει µια αντίληψη που κυριαρχεί στους Γερµανούς ψηφοφόρους, ότι είναι υπερβολικά «χαλαρός» απέναντι στην Ελλάδα και στις άλλες υπερχρεωµένες χώρες της Ευρωζώνης. Είναι ο ίδιος πολιτικός που στο παρελθόν έλεγε «ναι» στην έκδοση ευρωοµολόγων, αλλά τώρα εµφανίζεται πολέµιός τους. Αλήθεια, τι άλλο περιµένει να ακούσει ο κ. Τσίπρας για να αντιληφθεί πως η ίδια η πραγµατικότητα διαψεύδει τις πολιτικές αυταπάτες του;
Και για όσους έχουν κοντή µνήµη, να θυµίσουµε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αυτή που διέρρεε ότι τρενάρει το κλείσιµο της αξιολόγησης περιµένοντας την πολιτική αλλαγή (βλ. νίκη Σουλτς) στη Γερµανία, για να αλλάξει και η αντίληψη των Ευρωπαίων απέναντι στους δηµοσιονοµικούς κανόνες. «Για να υπάρξει η εκταµίευση της δόσης, θα πρέπει όλα όσα συµφωνήθηκαν στη Μάλτα να τηρηθούν επακριβώς», ξεκαθάριζε σε Έλληνες δηµοσιογράφους ο επικεφαλής του SPD, την ώρα που ο πρωθυπουργός υποστήριζε σε κοµµατικό ακροατήριο ότι µέτρα και αντίµετρα θα εφαρµοστούν µαζί, ότι προϋπόθεση για να ισχύσουν οι νέες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο είναι να διευθετηθεί το ζήτηµα του χρέους κ.ά. Και µπορεί οι περισσότερες συµπολίτες µας να µην πείθονται απ’ αυτό το αφήγηµα (σ.σ. µία βόλτα στα καφενεία είναι η καλύτερη δηµοσκόπηση), ο ίδιος όµως επιµένει να «ταΐζει» µε πολιτικές αυταπάτες την κοινωνία.
Τι άλλο πρέπει να συµβεί σε αυτόν τον ευλογηµένο αλλά τόσο ταλαιπωρηµένο τόπο για να αντιληφθούµε ότι η παραµονή στον στενό πυρήνα της Ευρώπης απαιτεί µεταρρυθµίσεις και τήρηση των κανόνων; Στα δύο χρόνια διακυβέρνησης των πάλαι ποτέ αντιµνηµονιακών δυνάµεων, φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει περιθώριο ρήξης µε την ΕΕ, άρα η σκληρή δουλειά είναι µονόδροµος.
Καλή Ανάσταση!

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.