, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Ελληνικά" σιτηρά… made in Βουλγαρία

Η ανομβρία “έσπειρε” το “θάνατο” των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας
Σταγόνα δεν έπεσε για… πολλούς μήνες σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, με τους αγρότες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να κάνουν λόγο για «ολοκληρωτική καταστροφή». Η πτώση της παραγωγής αγγίζει το 70%, με τους ίδιους να κάνουν λόγο για «πάρτι» σε εισαγόμενα που… βαφτίζονται ελληνικά. Αγρότες που καλλιεργούν σιτηρά, βρίσκονται σε απόγνωση, αφού είδαν τις φετινές σοδειές τους να «καίγονται» και τα… χρέη να καραδοκούν. Παράλληλα, ο νέος ΕΦΚΑ, έρχεται σα θηλιά στο λαιμό τους με τους ίδιους να τονίζουν πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να ανταπεξέρθουμε σε αυτά που ζητάει το κράτος».
Της Έλενας Καραβασίλη
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας Στέργιος Λίτος, τονίζει στην Karfitsa πως έχει να βρέξει ένα χρόνο. «Θα γίνει και πάλι πάρτι με τις εισαγωγές. Έτσι κι αλλιώς δε φτάνουν αυτά που παράγουμε, αλλά φέτος μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Δεν είναι δυνατόν να βαφτίζουν όλα τα αλεύρια ως ελληνικά, όταν σε ποσοστό 70% εισάγονται από Βουλγαρία και Ρουμανία. Η παραγωγή στα σιταρά φέτος θα είναι μειωμένη σε ποσοστό 40%- 70%. Όλα θα είναι εισαγόμενα. Κράτος δεν υπάρχει για να πάρει ο αγρότης αποζημίωση και οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι έμποροι. Διότι και το ίδιο το κράτος χάνει, αφού τα εισαγόμενα σιτηρά, έρχονται κατά πλειοψηφία χωρίς τιμολόγια και άρα δε φορολογούνται”.
Χιλιάδες στρέμματα “καμένα”
Οι προμήθειες σε σπόρους, λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα για τα ραντίσματα έγιναν, με τους αγρότες να δαπανούν υψηλά ποσά, που όπως αποδεικνύεται… δε θα εισπράξουν. Σε πολλά αγροτεμάχια με σιτηρά, οι καταστροφές είναι εκτεταμένες, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες τους να έχουν μηδενική παραγωγή. Ο Δημήτρης Κουτσιούμπας είναι αγρότης και κτηνοτρόφος στο νομό Σερρών. Βρίσκεται στα χωράφια τα τελευταία 21 χρόνια και τα στρέμματα όπου καλλιεργεί αραβόσιτο, βρίσκονται στην Ηράκλεια. Όπως λέει, το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, θα είναι τεράστιο. “Ακόμα και στους κτηνοτρόφους θα υπάρξει ζήτημα, διότι χρειαζόμαστε τα άχυρα που γίνονται από τα στάρια για να ταΐσουμε τα ζώα. Αν εμείς δεν έχουμε χρήματα για να κινήσουμε την οικονομία, οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές σε ολόκληρη την κοινωνία”. “Ολόκληρο το χειμώνα δεν έβρεξε καθόλου”, λέει ο αγρότης στο νομό Σερρών Νίκος Βαρσάμης. “Καταστραφήκαμε. Τα σιτηρά μας είναι όλα καμένα. Αποζημίωση γι’ αυτό δε θα πάρουμε από πουθενά. Πως λοιπόν έρχεται η κυβέρνηση και ζητάει από εμάς να πληρώσουμε έναν ακόμη μεγαλύτερο ΕΦΚΑ. Ακόμη και τα 100 ευρώ το μήνα, εμείς δε μπορούμε να τα δώσουμε. Χρωστάμε λιπάσματα, σπόρους, η σοδειά κάηκε κι εμείς είμαστε ήδη για φυλακή”. Λύση στο… αδιέξοδο αναζητούν και οι παραγωγοί σιτηρών της Χαλκιδικής, που βλέπουν τη φετινή σοδειά τους να έχει καταστραφεί. Στον Πολύγυρο πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων του νομού, παρουσία του περιφερειακού συμβούλου Χαλκιδικής Δημήτρη Τζηρίτη. Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των συνεταιρισμών και τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ιωάννη Γιώργο. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και στη διοίκηση του ΕΛΓΑ για αναμόρφωση του κανονισμού ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
“Η σφαγή των… αγροτών”
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Λίτος μιλάει για “βόμβα” στον αγροτικό τομέα και για “κοροϊδία της Κυβέρνησης”. “Ένας αγρότης που είχε 11.000 ευρώ εισόδημα, πλήρωνε το χρόνο 2.188 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές. Με τα νέα μέτρα θα πληρώνει 3.521 ευρώ το χρόνο. Όλοι θα χρωστάνε και μετά το Κράτος θα παίρνει τα χρήματα από τις επιδοτήσεις. Όπως οι έμποροι χρεοκόπησαν από το ΤΕΒΕ, έτσι οι αγρότες θα χρεοκοπήσουν από τον ΕΦΚΑ. Δε θα λαμβάνουμε τα χρήματα από τις επιδοτήσεις- όπου εκεί στηριζόμαστε- κι έτσι δε θα μπορούμε να παράγουμε”, εξηγεί. Ο ίδιος μάλιστα λέει χαρακτηριστικά πως η μεταβολή του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, από το 24% στο 13%, δεν τους αγγίζει. “Στο τέλος του χρόνου γίνεται συμψηφισμός. Έτσι, μειώνοντας τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, ανεβαίνουν τα έσοδα μας και στο τέλος θα κληθούμε να πληρώσουμε μεγαλύτερο ΕΦΚΑ. Ο αγρότης και πάλι βγαίνει χαμένος. Τα νέα μέτρα φέρνουν το “θάνατο” των αγροτών”, καταλήγει ο κ. Λίτος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.