, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επίδομα 590 ευρώ σε ανέργους κάθε μήνα για δυο χρόνια!

Η Φινλανδία από την 1-1-2017 έβαλε σε εφαρμογή ένα κοινωνικό πείραμα για να διαπιστώσουν οι αρχές αν δίνουν δωρεάν χρήματα σε άνεργους κατά πόσο αυτοί θα καταφέρουν να βρούνε δουλειά.
Η φινλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει για δύο χρόνια χρηματικό επίδομα 590 ευρώ σε 2.000 άνεργους πολίτες, έως ότου αυτοί να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.
Ανεξάρτητα αν στο διάστημα των δύο χρόνων οι άνεργοι αυτοί βρουν δουλειά, τα χρήματα αυτά θα συνεχίσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους στις αρχές κάθε μήνα, σε μία δοκιμάστική έκδοση του βασικού εισοδήματος, κύριου εργαλείου της κυβέρνησης για να λυθεί το πρόβλημα της φτώχειας.
Με το βασικό εισόδημα οι άνθρωποι θα εξασφαλίζεται ότι θα μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.
Σύμφωνα με την Marjukka Turunen, επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της ασφαλιστικής Kela το πείραμα αυτό θα βοηθήσει την Φινλανδία να συλλέξει στοιχεία για το πως θα βάλει σε τάξη το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό της σύστημα ώστε άλλα επιδόματα να παίρνουν άνεργοι, άλλα φοιτητές, άλλα οι ασθενείς, αφού θα υπάρχουν συνολικά 40 διαφορετικά βασικά επιδόματα.
Επίσης οι αρμόδιοι θέλουν να δουν πως λειτουργούν οι άνθρωποι όταν λαμβάνουν δωρεάν χρήματα. Οι πολέμιοι της απόφασης υποστηρίζουν ότι οι ευνοούμενοι που θα λαμβάνουν αυτά τα 590 ευρώ το μήνα θα πάψουν να ψάχνουν για δουλειά ενώ οι υποστηρικτές της αποφασής τονίζουν ότι με τα χρήματα αυτά θα γίνει κάπως καλύτερη οι ζωή των ανθρώπων.
Σύμφωνα με την Turunen το βασικό αυτό εισόδημα ίσως βοηθήσει τους νέους επιχειρηματίες να πάρουν την απόφαση να ξεκινήσουν μία επιχείρηση, αφού σήμερα αν αποτύχουν και αυτή κλείσει δεν λαμβάνουν καμία πρόνοια από το κράτος.
“Το σύστημα στις μέρες μας είναι αρνητικό για όσους προσπαθούν να κάνουν κάτι, έστω και μικρό, στις ζωές τους και να κερδίσουν κάτι από αυτό”, σημειώνει.
Το βασικό εισόδημα ήδη συζητείται στον Καναδά, την Ινδία και την Ολλανδία. Πιλοτικά εφαρμόζεται και στην Silicon Valley από την Y Combinator.
“Μερικοί άνθρωποι θα κάτσουν στους καναπέδες του και άλλοι μπορεί να πάνε για δουλειά, δεν το ξέρουμε”, καταλήγει η Turunen.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.