, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επίσκεψη-αστραπή της υπουργού Πολιτισμού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου!

Η Ελίζ Ζαλαντό και ο Ορέστης Ανδρεαδάκης ξεναγούν την Λ.Κονιόρδου στους χώρους του Φεστιβάλ (Φωτογραφία: Motionteam )

Η Ελίζ Ζαλαντό και ο Ορέστης Ανδρεαδάκης ξεναγούν την Λ.Κονιόρδου στους χώρους του Φεστιβάλ   (Φωτογραφία:  Motionteam )
Η Ελίζ Ζαλαντό και ο Ορέστης Ανδρεαδάκης ξεναγούν την Λ.Κονιόρδου στους χώρους του Φεστιβάλ (Φωτογραφία: Motionteam )

Επίσκεψη λίγων ωρών στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε η νέα υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η οποία ξεναγήθηκε στους χώρους του λιμανιού (στην «καρδιά» του ΦΚΘ στη διάρκεια του Φεστιβάλ) από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Ορέστη Ανδρεαδάκη και την πρόεδρο του ΦΚΘ, Ελίζ Ζαλαντό.

Στη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης δημοσιογράφων, η κ. Κονιόρδου σημείωσε ότι δυστυχώς δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί το βράδυ στην τελετή λήξης -καθώς εμφανίζεται στο θέατρο («αμισθί» όπως τόνισε)- και σημείωσε ότι ενημερώθηκε για τις δράσεις του Φεστιβάλ. Παράλληλα, θυμήθηκε παλαιότερη επίσκεψή της στο Φεστιβάλ, όταν με τον Δήμο Αβδελιώδη είχαν δει την ταινία «Δοξόμπους». Εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή της από την επίσκεψή της στους χώρους του ΦΚΘ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να συνδέσουμε το παρόν με το μέλλον».
Αναφέρθηκε στη σημασία της παράτασης των δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όλη τη χρονιά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. «Χαίρομαι με το έργο που είδα να παράγεται στο Φεστιβάλ» είπε και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει αυτό να επεκταθεί «όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στις πόλεις της περιφέρειες».
«Είναι σημαντικό οι ελεύθερες φωνές να έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό» είπε, αναφερόμενη στις προβολές του ΦΚΘ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους έλληνες κινηματογραφιστές, λέγοντας ότι το έργο τους έχει αποκτήσει δυναμική τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πολυφωνία, είπε και τόνισε ότι το ελληνικό σινεμά αποτελεί «εφόδιο ανάτασης της χώρας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε».
Η κ. Κονιόρδου σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη «να πιστέψουμε στο μέλλον», ενώ αναφέρθηκε στον «υλικό και άυλο» πολιτισμό, κάνοντας λόγο για «φλόγα που δεν έχει σβήσει». «Το πνεύμα δεν μπορεί κανείς να στο πάρει. Αρκεί να επενδύσουμε σε αυτό» σημείωσε.
Η υπουργός εξέφρασε την ελπίδα της να μπορέσει να συνδεθεί αυτό που μπορεί να κάνει το υπουργείο Πολιτισμού με αυτό που μπορούν να κάνουν άλλα υπουργεία, όπως το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Τουρισμού, καθώς και με τις τοπικές κοινωνίες.

Αναφορά έκανε και στο ζήτημα των ξένων παραγωγών και στο πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να γίνει πιο ελκυστική για αυτές (το ζήτημα αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο Μπαλτά για τα Πνευματικά Δικαιώματα). Η κ. Κονιόρδου περιορίστηκε να σημειώσει ότι έχουν υπάρξει επαφές για αυτό το ζήτημα, ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο και ότι στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα πιο φιλική και πιο φιλόξενη για τους ξένους παραγωγούς. «Θέληση υπάρχει» συμπλήρωσε
Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.