, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο "έξυπνο" φορετό εξωσκελετό

Τον πρώτο «έξυπνο» φορετό εξωσκελετό που αναγνωρίζει πότε ένας άνθρωπος χάνει την ισορροπία του, αποτρέποντας έτσι μία πτώση, δημιούργησαν Ελβετοί και Ιταλοί επιστήμονες.
Η ρομποτική συσκευή με την ονομασία “Active Pelvis Orthosis” (APO), βοηθά τους ηλικιωμένους, αναπήρους και άλλους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να ξαναβρούν την ισορροπία τους μετά την ξαφνική απώλειά της λόγω γλιστρήματος ή άλλης αιτίας.
Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL) και της Σχολής της Αγίας ‘Αννας στην Πίζα, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιλβέστρο Μικέρα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Scientific Reports”.
Ο ελαφρύς εξωσκελετός χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να ανιχνεύει την παραμικρή απώλεια ισορροπίας και να εφαρμόζει μια αντισταθμιστική ώθηση στους γοφούς προκειμένου να επαναφέρει την ισορροπία.
Η συσκευή δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε οκτώ ανθρώπους με μέση ηλικία 69 ετών και σε δύο ακρωτηριασμένους από το γόνατο και πάνω.
Οι πτώσεις είναι μια από τις κυριότερες αιτίες αναπηρίας ή και θανάτου στους ηλικιωμένους. Ο εξωσκελετός, που φοριέται από τη μέση και κάτω και προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, με αναπηρία ή με νευρολογικά προβλήματα.
Για ένα σχετικό βίντεο στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Sg4F9FnOl9Q
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.nature.com/articles/srep46721

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.