, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επτά καινοτομίες στον τουρισμό που θα αλλάξουν τον τρόπο που ταξιδεύουμε

Αυτοκίνητα άνευ οδηγού, εικονική πραγματικότητα και τσιπάκια πομποδεκτών (RFID) αναμένεται να επικρατήσουν στα ταξίδια τα επόμενα χρόνια, αλλάζοντας δραματικά τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε
Συντάκτες του μεγάλου αμερικανικού ηλεκτρονικού πόρταλ TravelPulse, αναδεικνύουν τις νέες τεχνολογίες που αναμένεται να φέρουν την επανάσταση στα ταξίδια του μέλλοντος.
Ήδη μερικές από αυτές χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2016.
-Αυτοκίνητα άνευ οδηγού
Παρότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει τελειοποιηθεί, με το χρόνο θα γίνει επαρκής για τις μεταφορές επιβατών. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι μεταφορές, από και προς το αεροδρόμιο αλλά και οι μετακινήσεις στον προορισμό, θα εκτελούνται στο μέλλον με αυτοματοποιημένα οχήματα χωρίς οδηγό διευκολύνοντας την ταξιδιωτική εμπειρία.
-Εικονική πραγματικότητα
Ήδη οι ταξιδιωτικές εταιρίες έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο πωλήσεων, αφού οι πελάτες μπορούν να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τον προορισμό πριν ταξιδέψουν σε αυτόν. Προβλέπεται η ευρύτερη χρήση της τεχνολογίας αυτής από τη βιομηχανία.
-Τεχνητή νοημοσύνη
Μέχρι στιγμής δεν χρησιμοποιούνται ανδροειδή στη βιομηχανία, όμως η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται από τα online ταξιδιωτικά πρακτορεία (OTA), από υπηρεσίες email και από εφαρμογές που λειτουργούν στο διαδίκτυο προτείνοντας πολλές φορές τον ιδανικό προορισμό για κάθε ταξιδιώτη. Παραδείγματα είναι το Hello Hipmunk, το οποίο χρησιμοποιεί το τσατ και το email προκειμένου να κάνει τα ταξίδια μια εντελώς πιο εύκολη υπόθεση. Είναι αναπόφευκτη η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα ταξίδια του μέλλοντος.
-Ψηφιακό τσεκ ιν (ξενοδοχεία)
Η βιομηχανία έχει κάνει σημαντικά βήματα το 2016 με τη συγκεκριμένη τεχνολογία και ήδη η Hotels.com δοκιμάζει μια εφαρμογή για κινητά που θα μπορεί να δημιουργεί ηλεκτρονικά κλειδιά δωματίου.
-Αυτοκινούμενα ταξί
Το 2016 η Uber εισήγαγε την υπηρεσία μεταφοράς από αυτοκινούμενα οχήματα, εξοπλισμένα με τρίτου επιπέδου αυτονομία που τους επιτρέπει να επιταχύνουν, να φρενάρουν και να οδηγούν από μόνα τους. Στο μέλλον, δεν θα απαιτείται η παρουσία οδηγού.
 
-Διαβατήριο στο κινητό για γρήγορη πρόσβαση στις ξένες χώρες
Βρίσκεται στα πρώτα στάδια χρήσης του, όμως είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εξυπηρετηθούν όσοι δεν ταξιδεύουν τόσο συχνά ώστε να χρειάζονται Global Entry (για ταξίδια προς τις ΗΠΑ). Η γρήγορη εκκαθάριση στα ταξίδια (Clear, TSA PreCheck ή Global Entry) κρίνεται αναγκαία ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, και τα πρακτορεία να μη χάνουν χρόνο αλλά να τον χρησιμοποιούν βοηθώντας τους ταξιδιώτες.
-Ενσωματωμένα τσιπ
Η British Airways τη λάνσαρε ως τμήμα μιας περίεργης τάσης να συνδυάζεται η τεχνολογία με το ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να έρθει η στιγμή που με ένα γρήγορο σκανάρισμα ή με έναν γρήγορο έλεγχο του ενσωματωμένου τσιπ θα μπορεί κανείς να περάσει από τον έλεγχο ασφαλείας στα αεροδρόμια και να επιβιβαστεί στην πτήση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.