, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Εργασία και σεξ στην Ελλάδα

bigstock photo

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο σεξ αποτελούν μία από τις πιο περιθωριοποιημένες και ταυτόχρονα πιο ευάλωτες στον HIV και σε άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κοινωνικές ομάδες στη χώρα μας. Με το νόμο 2734/1999, το νομικό πλαίσιο ουσιαστικά καθιστά σχεδόν αδύνατη τη νόμιμη εργασία στο σεξ, καθώς λόγω τον χωροταξικών και άλλων περιορισμών και της απαγόρευσης εργασίας σε ξενοδοχεία, λειτουργούν νόμιμα μόνο 10 χώροι παροχής υπηρεσιών σεξ από τους συνολικά 525 χώρους, σύμφωνα με έρευνα του Πάντειου Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πάνω από 12.000 γυναίκες είναι εργαζόμενες στο σεξ στην Αττική και ωθούνται στην παρανομία, καθώς απαγορεύεται η ανεύρεση πελατών στο δρόμο, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας και το AIDS Healthcare Foundation Europe διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Εργασία στο σεξ στην Ελλάδα: Η πραγματικότητα και οι προοπτικές», την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017, στις 09:30, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στην Αθήνα (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος, αίθουσα «Ερμής»).
Η ημερίδα αποσκοπεί να αποτελέσει την αφετηρία για την επανεκκίνηση του δημόσιου διαλόγου που θα επιτρέψει την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την εργασία στο σεξ στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους ομιλητές περιλαμβάνονται ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη, ο Ευρωβουλευτής Μιλτιάδης Κύρκος, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη, ο καθηγητής εγκληματολογίας Γρηγόρης Λάζος, βουλευτές όλων των κομμάτων, καθώς και ομιλητές από το εξωτερικό, οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών και η ίδια η κοινότητα των εργαζομένων στο σεξ.
Η ημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού κόμματος S&D.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.