, Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

search icon search icon

Η αξιολόγηση ως αφορμή για εκλογές

του ∆ημήτρη Βασιλειάδη*
Το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν μπορεί από μόνο του να φέρει αλλαγή κλίματος στην οικονομία. Μέχρι τώρα και από το πρώτο μνημόνιο, έχουμε κλείσει πολλές αξιολογήσεις, η οικονομία όμως πήγαινε χειρότερα αντί να ανακάμπτει και να αναπτύσσεται. Οι αξιολογήσεις έχουν να κάνουν με την παρακολούθηση του ρυθμού εφαρμογής των μέτρων από την κυβέρνηση και δεν έχουν κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αναπτυξιακό. Το αντίθετο μάλιστα. Πολλά μέτρα εξακολουθούν να είναι υφεσιακά και μέτρα λιτότητας. Άρα ουδείς δεν μπορεί να χαίρεται για το κλείσιμο της όποιας αξιολόγησης, εκτός από εκείνους που με τα λεφτά της δόσης πληρώνονται -κυρίως οι δανειστές. Δεν αξιολογούν τη οικονομία δηλαδή, αλλά το κυβερνητικό έργο.
Αυτό που προσπαθεί να «πουλήσει» η κυβέρνηση είναι ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, που βεβαίως δεν πρόκειται για κούρεμα αλλά για διευθέτηση στον χρόνο αποπληρωμής και στο επιτόκιο. Δεν υπάρχει όμως περίπτωση να συμβεί ελάφρυνση του χρέους και μετά να πάμε σε εκλογές με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε και άρα της αξίζει μια ακόμα ευκαιρία. Η συζήτηση για το χρέος θα χρησιμοποιηθεί προεκλογικά. Δεν λύνεις το πρόβλημα και πας σε εκλογές. Υπόσχεσαι λύση του προβλήματος και μετά πας σε εκλογές. Γιατί αν το λύσεις διατρέχεις τον κίνδυνο να χάσεις τις εκλογές και να καρπωθεί το αποτέλεσμα ο βασικός σου αντίπαλος. Ο πρωθυπουργός το γνωρίζει αυτό και για αυτό δεν θα ρισκάρει εκλογές με λυμένο το θέμα τους χρέους (λυμένο δηλαδή να χαμε να λέγαμε… με τον νου μας!).
Με το σκεπτικό αυτό επανέρχεται στον δημόσιο διάλογο η συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Εκλογές μπορεί να προκαλέσει μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία και θα το κάνει αφού κάνει μια ανάλυση των πιθανών σεναρίων και αφού δει και τις δημοσκοπήσεις της περιόδου. Μπορεί δημόσια οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να τις αμφισβητούν, να είστε όμως σίγουροι πως στο παρασκήνιο ισχύει το εντελώς αντίθετο: τις διαβάζουν καλά, τις αναλύουν σε βάθος.
Και πράγματι ισχύει ότι είναι «κολλημένοι» στις καρέκλες τους και ότι θα υπογράψουν τα πάντα και θα κάνουν τα πάντα για να μην αποκολληθούν. Υπάρχει όμως και ένα σημείο που είναι αυτό του μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Το σημείο που λέει ότι χάνω με 4-5 μονάδες διαφορά και κάνω μια διαχείριση και το σημείο που είναι χάνω με 15 μονάδες διαφορά, διαλύομαι, ρεζιλεύομαι τελείως και πάω σπίτι μου για πάντα.
*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας «Interview»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.