, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Καλλιτέχνες ευνοήθηκαν από την ΑΕΠΙ και τώρα σιωπούν"

“Ελπίζω αυτή τη φορά η δικαιοσύνη να κάνει σωστά το καθήκον της και να πάνε οι ένοχοι φυλακή και οι καλλιτέχνες να ιδρύσουν μια καινούρια εταιρία με διαφάνεια για να μπορέσουν πραγματικά να προστατεύσουν τα πνευματικά τους δικαιώματα” λέει στην karfitsa δημιουργός για την ΑΕΠΙ
Της @karapanagiotidu
Δυο συνθέτες και ένας στιχουργός-ποιητής που ζει στο εξωτερικό μιλούν στην karfitsa για την υπόθεση της ΑΕΠΙ και τη… ντροπή που ένιωσαν που “στο χώρο του πολιτισμού, σε ένα χώρο υψηλού ήθους, γίνονται τέτοιες κομπίνες, σε δύσκολες εποχές για όλους τους Έλληνες…”
Οικονομίδης
“Είναι να τρομάζει κανείς με αυτά που ακούει. Να ελέγχεται ποινικά το Δ.Σ. της ΑΕΠΙ. Ποινικά; Αδιανότητο για όλους εμάς που είμαστε μέλη του, μέλη ενός οργανισμού που πρώτο του μέλημα είναι να διαφυλάσσει τα συμφέροντά σου” λέει στην Karfitsa o Γιάννης Οικονομίδης – Ιan Ikon επισημαίνοντας “Να δίνονται τέτοιες υπέρογκες αμοιβές στα μέλη του Δ.Σ. και μάλιστα αυτά τα δύσκολα χρόνια; Προσωπικά ντράπηκα πολύ ως Έλληνας, γιατί στο χώρο του “επιχειρείν” και της ελεύθερης οικονομικής αγοράς μπορεί να γίνονται κομπίνες, αλλά η υπόθεση αυτή αγγίζει τον… πολιτισμό, ένα χώρο που πρωτίστως οφείλει να συνδιαλλέγεται με ήθος και μόνον. Μακάρι να έχει αίσιον τέλος αυτή η ιστορία γιατί πολλοί δημιουργοί είναι και παραγωγοί οι ίδιοι των τραγουδιών τους όπως εγώ. Προσωπικά επένδυσα πολλά χρήματα κι επειδή δεν κάνω ζωντανές εμφανίσεις η μόνη πηγή εσόδων είναι αυτή της ΑΕΠΙ που όμως φαίνεται πως είναι μολυσμένη…”
16835882_10212136288028585_1314128104091205611_o
Ο ποιητής Νίκος Πλωμαρίτης που ζει και εργάζεται στην Ελβετία και ποιήματα του έχει μελοποιήσει ο Μάκης Αμπλιανίτης (βλ URANOS) προσθέτει μιλώντας στην karfitsa ότι “Υποτίθεται ότι προστατεύουν τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, αλλά στην ουσία έχουμε μια εταιρία που με βουλιμία χοίρου έβαλε χέρι μέχρι τα κομμωτήρια και τα καφενεία για να έχουν οι ίδιοι παχουλούς μισθούς και να ξεζουμίζουν τους καλλιτέχνες που παίρνουν μόνο μερικά ψίχουλα από τις δημιουργίες τους… Έτσι έχουμε πλούσιους μετόχους της ΑΕΠΙ και φτωχούς καλλιτέχνες. Δεν εκπλήσσομαι από το γεγονός γιατί η Ελλάδα είναι η σφιγγοφωλιά της διαφθοράς και της παρανομίας. Ελπίζω αυτή τη φορά η δικαιοσύνη να κάνει σωστά το καθήκον της και να πάνε οι ένοχοι φυλακή και οι καλλιτέχνες να ιδρύσουν μια καινούρια εταιρία με διαφάνεια για να μπορέσουν πραγματικά να προστατεύσουν τα πνευματικά τους δικαιώματα”

Ο Μάκης Αμπλιανίτης μιλώντας στην Κarfitsa επισημαίνει ότι “Δεν μπορώ να πω πολλά, καθώς η έρευνα για το συγκεκριμένο σκάνδαλο είναι σε εξέλιξη και κάθε μέρα που περνάει, βγαίνει στο φως κι ένα ακόμα στοιχείο!!! Το σίγουρο είναι πως για μια ακόμη φορά, φαίνεται πως υπήρξε αδιαφάνεια, με συνέπεια να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά και μέσα σε όλο αυτό ευνοήθηκαν κάποιοι ‘ημέτεροι’ καλλιτέχνες, που σιωπούν. Η πίτα είναι μεγάλη όμως και στην πορεία θα φανούν πολλοί καλοθελητές που θα πασχίζουν τάχα για το συμφέρον του δημιουργού!!! Εύχομαι σύντομα να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να υπάρξει διαφάνεια, προς όφελος όλων…”
Nα θυμίσουμε ότι έγινε έφοδος των Οικονομικών Εισαγγελέων στα γραφεία της ΑΕΠΙ στο Μαρούσι, μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση πορίσματος που έφερε στο φως τα… “παρατράγουδα” που είχαν στηθεί σε βάρος των δημιουργών, αλλά και των χρηστών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου, υπήρχε «τρύπα» 50 εκατ. ευρώ μόνο σε… τέσσερα χρόνια. Μία από τις λεπτομέρειες της υπόθεσης που σόκαραν είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μηνιαίο μισθό… 52.000 ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά μισθός συγγενούς μέλους του ΔΣ έφτανε τις 466.256 ευρώ τον χρόνο!
Στο μεταξύ εντολή δέσμευσης όλων των τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων των μελών του ΔΣ της ΑΕΠΙ εξέδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που διενεργεί, ώστε να διακριβωθεί εάν στην υπόθεση της Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας έχουν διαπραχθεί αδικήματα, όπως αυτά της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της φοροδιαφυγής.
Η Εταιρία είχε αρνηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να δεχθεί διαχειριστικό έλεγχο και έτσι είχε σχηματιστεί δικογραφία από τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε δοθεί εντολή στην ΦΑΕ Αθηνών να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τα οικονομικά έτη 2010 έως και 2015. Mετά την έκταση που έλαβε το θέμα, η ΑΕΠΙ γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, ως του ποσού των 25 εκατομμυρίων ευρώ, σε αλλαγές στη σύνθεση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, και στη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής για την έγκριση όλων των δαπανών της.

AdTech Ad

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.