, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η καλή υγιεινή των άκρων προλαμβάνει την εμφάνιση μυκήτων

Χέρια και πόδια είναι δύο από τα πιο συνηθισμένα σημεία στα οποία τα άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να εμφανίσουν πολύ εύκολα μύκητες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μύκητες στα νύχια αποτελούν το 50% των μολύνσεων και παρατηρούνται συνήθως σε άκρα που εκτίθενται σε θερμό και υγρό περιβάλλον όπως είναι τα ιδρωμένα υποδήματα, οι λερωμένες και υγρές κάλτσες κ.λπ.
Μια έρευνα που έγινε από τους επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Bologna στην Ιταλία, διαπίστωσε τη σοβαρότητα και την έκταση που μπορεί να λάβουν οι μολύνσεις με μύκητες στα νύχια των χεριών και των ποδιών μας.
Όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, η εμφάνιση μυκήτων οφείλεται στη σχέση του ξενιστή της νόσου, δηλαδή του ασθενούς, και του μικροβίου που προκαλεί τη νόσο.
Οι συχνότεροι μικροοργανισμοί που παρατηρήθηκαν στις μυκητιάσεις αυτές ήταν οTrichophyton interdigitale, ο Trichohyton rubrum, ο Aspergillus και ο Fusarium species.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι ανοσο-ανεπάρκειες που σχετίζονται με καρκίνο ή λευχαιμία ή παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και πνευμονοπάθειες μπορεί να είναι αιτία χαρακτηριστικών αλλαγών στα νύχια των χεριών ή των ποδιών ή στις άκρες των δακτύλων μας.
Για τον λόγο αυτόν η αντιμετώπιση πιθανών μυκητιάσεων είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει άμεσα και αποτελεσματικά καθώς οι αλλοιώσεις των νυχιών μπορεί να συνοδεύονται από κάτι πιο σοβαρό.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.