, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η πίτα των… 301 εκατομμυρίων ευρώ

Της Αρετής Τασούλα
Η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας πραγματοποιήθηκε στο γυάλινο κτίριο της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Παρέμβαση (ΟΧΕ)/ Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) της πόλης. Οι οκτώ δήμοι (Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά, Νεάπολης – Συκεών, Πυλαίας – Χορτιάτη, Κορδελιού – Ευόσμου, Δέλτα και Καλαμαριάς) και 17 ακόμη φορείς κατέθεσαν συνολικά 173 προτάσεις για αστική ανάπλαση, ο προϋπολογισμός των οποίων αγγίζει τα 301 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι 23 δεν έχουν προϋπολογισμό και οι 59 δεν αναλύονται περιγραφικά.Να σημειωθεί πως το κονδύλιο που δίνεται είναι 85 εκατ. ευρώ, συνεπώς θα υπάρξει διαβάθμιση προτεραιότητας και αναγκαιότητας.
ignatios-soulas
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Παρασκευή (Βούλα) Πατουλίδου, ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου κ.Πέτρος Σούλας και ο δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης. Τους υπόλοιπους δήμους εκπροσώπησαν οι: κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου για τον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, κ. Ιωάννης Αποστολίδης για τον δήμο Δέλτα και η κ. Μαγδαληνή Λιάκου, αντιδήμαρχος και ο κ. Ανδρέας Κουράκης για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Για τους δήμους Καλαμαριάς και Νεάπολης-Συκεών δεν υπήρχαν εκπρόσωποι. Μελετητής της παρουσίασης ήταν ο κ. Παύλος Κράβαρης.
Οι περιοχές εφαρμογής της Στρατηγικής είναι το σύνολο των εκτάσεων των δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά, Νεάπολης – Συκεών, Κορδελιού – Ευόσμου και Καλαμαριάς, η Δημοτική Ενότητα Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και η Δημοτική Κοινότητα Καλοχωρίου του δήμου Δέλτα. Εκτός από τους δήμους, οι φορείς που κατέθεσαν προτάσεις έργων είναι: ο Αθλητικός Όμιλος «Αρίων», η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, ο Σύλλογος Συμπαράστασης σε Άτομα με Προβλήματα Εθισμού «ΑΡΩΓΗ 12+», το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ – HELEXPO, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, το Μουσείο (ΟΣΕ), η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Θεσσαλονίκης, ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), το ΤΕΕ/ΤΚΜ και η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.
Η αστική ανάπλαση, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, έχει ως στόχο την αντιμετώπιση προκλήσεων σε πέντε επίπεδα: οικονομικό, κοινωνικό, δημογραφικό, περιβαλλοντικό και κλιματικής αλλαγής. Τα προβλήματα που καταγράφονται από την Περιφέρεια σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είναι τα εξής: έντονη οικονομική συρρίκνωση και αποπαραγωγικοποίηση ήδη από τη δεκαετία του ’90, μείωση εισοδήματος στην πόλη με ρυθμό διπλάσιο από ό,τι σε όλη την Περιφέρεια, σχετική στασιμότητα του συνολικού αστικού πληθυσμού, απογύμνωση κεντρικών περιοχών από οικονομική δραστηριότητα, μη επίτευξη του στρατηγικού στόχου «ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της πόλης» και κίνδυνος περιθωριοποίησης σε μια περίοδο οξύτατου ανταγωνισμού μεταξύ μητροπόλεων.
Με τα ανωτέρω συνδέονται άμεσα οι προκλήσεις και σε περιβαλλοντικό επίπεδο και επίπεδο κλιματικής αλλαγής, οι οποίες είναι: κτιριακό απόθεμα γηρασμένο και συχνά ανίκανο να παράσχει αξιοπρεπή διαβίωση ή να υποστηρίξει τις, οικονομικές χρήσεις, δίκτυο πρασίνου απογοητευτικό που δεν μπορεί να αποτρέψει το φαινόμενο της «θερμικής νησίδας», πυκνότητα δόμησης που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προστασία έναντι της κλιματικής αλλαγής και τη βιώσιμη κινητικότητα, κυκλοφοριακό πρόβλημα γιγαντιαίων διαστάσεων, σύστημα διαχείρισης αποβλήτων εκσυγχρονιζόμενο μεν αλλά στα όρια του, διάσπαρτες αναπλάσεις χωρίς εμφανή συσχέτιση με τα οικονομικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά των περιοχών καθώς και αναξιοποίητο απόθεμα κτιρίων και γηπέδων δημόσιας ή δημοτικής ιδιοκτησίας.
Η σκοπιμότητα του αναπτυξιακού-αναπλαστικού προγράμματος έγκειται, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση υποδομών, την προώθηση αστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως το εμπόριο, την αναζωογόνηση του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα, την τόνωση της απασχόλησης, την ενίσχυση υπηρεσιών για υψηλή απόδοση, την εξυπηρέτηση αναγκών προσβασιμότητας, την στήριξη περιοχών χαμηλής απασχόλησης, την αντιμετώπιση των εγκαταλελειμμένων γαιών και τη ρύθμιση των δημοσίων γαιών, την αύξηση πρασίνου καθώς και την αντιμετώπιση της ρύπανσης.
Όπως αναφέρει η κ. Πατουλίδου για τη σκοπιμότητα της συνεδρίασης, «Το πιο σημαντικό θέμα είναι η πρώτη ενημέρωση της ΟΧΕ/ΒΑΑ που θα διαχειριστεί η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης με τους δήμους. Δεν είναι κάτι τελεσίδικο, οι προτάσεις που θα κατατεθούν είναι μια πρώτη ενέργεια. Με τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη θα έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν είναι 2-3 χρόνων, αλλά σε βάθος 5ετίας-6ετίας, ώστε να μπορέσει και η πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης να αναβαθμιστεί. Θέλουμε να πετύχουμε μια Θεσσαλονίκη ανταγωνιστική και καινοτόμα, αεικίνητη και βιώσιμη».
Όσον αφορά την υλοποίηση των προτάσεων, η Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε: «Δεν είναι κάτι τελεσίδικο, αλλά μία πρώτη ενημέρωση. Είναι ανοιχτή η διαδικασία, όλα γίνονται από κοινού. Κάποιες τοποθετήσεις μετά την ενημέρωση θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, προκειμένου να κάνει όποιος θελήσει, επιπλέον τοποθετήσεις και επισημάνσεις για οτιδήποτε έχει στο νου του και μας έχει διαφύγει».
Αμέσως μετά τη συζήτησή του, το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2017, ώστε με γοργούς ρυθμούς να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή του και την έγκρισή του από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή κι έτσι να αρχίσει η έκδοση των προσκλήσεων για την υλοποίηση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάποιες από τις προτάσεις των δήμων είναι η αναβάθμιση του δυτικού παράκτιου μετώπου και της παραλιακής ζώνης των δήμων Καλαμαριάς και Πυλαίας-Χορτιάτη, αναπλάσεις στρατοπέδων και ρεμάτων, όπως ο Δενδροπόταμος από τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και ενοποίηση των φορέων καινοτομίας που περιλαμβάνουν τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, όπως η Ζώνη Καινοτομίας, το ΣΕΝΤΕΦΟΠ και η Τεχνόπολις, προτάσεις από τον δημάρχο, κ. Ιγνάτιο Καϊτετζίδη.
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης αναφέρει στην KARFITSA για την πρόταση του εν λόγω δήμου: «Ναυαρχίδα των δικών μας προτάσεων είναι το στρατόπεδο Παύλου Μελά, ένας χώρος μεγαλύτερος από 300 στρέμματα, που μέσα στον αστικό ιστό, εάν γίνει ένα μητροπολιτικό πάρκο, θα δώσει μία άλλη διάσταση και άλλη ποιότητα ζωής σε όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Οι άλλες προτάσεις είναι επιμέρους, αλλά θα επιμείνω σε αυτό το τεράστιο έργο».
Ο κ. Κώστας Ποσειδώνος, επιστημονικός σύμβουλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, διαπιστώνει «οι φορείς της πόλης που σχετίζονται με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν έχουν κάποιο συντονιστικό όργανο για να διαχειριστεί τα προβλήματα και τα θέματα που αντιμετωπίζει αυτή την κρίσιμη περίοδο η επιχειρηματικότητα». Σύμφωνα με τη διαπίστωση αυτή, η πρόταση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου είναι η εξής: «Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός Ινστιτούτου επιχειρηματικότητας, που θα ασχολείται με τη βελτίωση των επιχειρηματικών όρων της πόλης μας, με την καινοτομία, με τη δημιουργία θερμοκοιτίδων και παραθερμοκοιτίδων στέγασης επιχειρηματικής δραστηριότητας και την εκπαίδευση τόσο των επαγγελματιών όσο και των ανέργων με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη μείωση της ανεργίας».
Τέλος, με παρέμβασή της κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Λιάκου παρατήρησε: «Δεν υπάρχει ωριμότητα από τους δήμους. Ο καθένας προτείνει λύσεις για την δική του περιοχή. Η ΟΧΕ/ΒΑΑ πρέπει να βοηθήσει στην ωριμότητα και στα διαδημοτικά έργα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.