, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία των πολιτών!

 
Μια πρωτοποριακή συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής  Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ δρομολόγησε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων αλλά και των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) που μετέχουν στις αντίστοιχες δομές του δήμου.
Πρόκειται για την εφαρμογή της τεχνολογικής πλατφόρμας LLMCare (Long Lasting Memories-LLM) που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται σε ασθενείς με άνοια έχοντας ευεργετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της σωματικής αλλά και της νοητικής τους κατάστασης.
Το σύστημα σωματικής ενδυνάμωσης LLMCare εφαρμόζεται ήδη στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στην οδό Βυζαντίου και στην οδό Περγάμου, ενώ σύντομα θα αρχίσει η πιλοτική του εφαρμογή και στα δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία που λειτουργούν στον δήμο Νεάπολης-Συκεών.
«Διαρκής μέριμνα και φροντίδα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, είτε λόγω υγείας, είτε λόγω ηλικίας. Αυτή είναι η επιδίωξη και ο σκοπός μας μέσα από προγράμματα, δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η συνεργασία μας με το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ», τονίζει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Τάσος Τσακιρίδης.
Για πρώτη φορά σε ΑμΕΑ
Αυτή θα είναι μάλιστα η πρώτη φορά που το σύστημα θα εφαρμοστεί σε άτομα με αναπηρίες και οι ερευνητές από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ αναμένουν να δουν αν θα έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα και σε αυτή την ειδική ομάδα πολιτών.
Συγκεκριμένα, οι δύο φορείς ευελπιστούν ότι μέσα από την εφαρμογή αυτής της τεχνολογικής πλατφόρμας και στα παιδιά με αναπηρία, θα επιτευχθεί όχι μόνο βελτίωση της σωματικής τους κατάστασης, αλλά και κινητοποίηση ενδεχομένως εγκεφαλικών λειτουργιών, που βρίσκονται σε αδράνεια, κάτι που έχει ήδη διαπιστωθεί ότι συμβαίνει στην περίπτωση των ηλικιωμένων με άνοια.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοποριακής συνεργασίας, τους επόμενους μήνες, φοιτητές του Εργαστηρίου αλλά και μεταπτυχιακοί φοιτητές θα βρίσκονται στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με ειδικές αναπηρίες και, κατόπιν της απαιτούμενης έγκρισης από γονείς και κηδεμόνες, θα καθοδηγούν τα παιδιά στη χρήση του LLMCare.
«Για μας είναι ευπρόσδεκτη κάθε δυνατότητα που παρέχεται -πόσο μάλλον από ήδη δοκιμασμένα ‘‘εργαλεία’’ της τεχνολογίας- για τη βελτίωση της κατάστασης των ωφελουμένων στις δομές μας. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την εφαρμογή αυτού του συστήματος και στα δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με ειδικές αναπηρίες», επισημαίνει η προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ψυχολόγος Μάρω Βασσάρα.
Τα αποτελέσματα στους ηλικιωμένους
Το LLMCare αποτελεί απτό παράδειγμα του πώς οι σύγχρονες τεχνολογίες, και συγκεκριμένα η πληροφορική, μπορεί να αποτελέσουν «όπλο» για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας -σωματικής και νοητικής- των ανθρώπων.
«Πρόκειται για μια τεχνολογική πλατφόρμα που, μέσα από τη χρήση ειδικού λογισμικού, υποβάλλει τον χρήστη σε νοητική και σωματική άσκηση. Είναι, με άλλα λόγια, ένα πρόγραμμα σωματικής αλλά και νοητικής ενδυνάμωσης που επιτυγχάνεται μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι χρήστες, παίζοντας, βελτιώνουν την υγεία τους», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Παναγιώτης Μπαμίδης, που είναι ο επικεφαλής της ομάδας που θα δραστηριοποιηθεί στον δήμο.
Εκτός από «παιχνίδια μυαλού», το LLMCare περιλαμβάνει και ασκήσεις σωματικές. Ο χρήστης εκτελεί εντολές ενός προσωποποιημένου κινούμενου σχεδίου (avatar), που του υποδεικνύει κάποιες ασκήσεις. Οι εγκεφαλικές λειτουργίες του χρήστη καταγράφονται ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η αξιολόγησή τους εκ των υστέρων.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαμίδη, ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα ηλικιωμένων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έδειξαν ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση πρόληψης της άνοιας είχε εντυπωσιακά ποιοτικά αποτελέσματα τόσο στις συγκεκριμένες εγκεφαλικές λειτουργίες που επηρεάζονται από το γήρας, όσο και στην ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων.
Τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα επιβεβαίωσαν πιλοτικές έρευνες που έδειχναν ότι με τη χρήση του προγράμματος επιτυγχάνεται βελτίωση της νοητικής και της σωματικής τους κατάστασης, της ποιότητας ζωής τους, αλλά και πρόληψη της άνοιας ηλικιωμένων ατόμων.
Περνώντας από τη φάση της έρευνας στη φάση της αξιοποίησης και της προσφοράς στην κοινωνία, το σύστημα παρέχεται στους πολίτες μέσα από τις δομές της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.