, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η τρόικα πρέπει να πέσει…»

του Δημήτρη Βασιλειάδη*
Αν δεν μπορείς να ρίξεις αυτόν που θέλεις, ρίξε αυτό που τον στηρίζει. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Αν δεν πέφτει ο Τσίπρας είτε γιατί εξακολουθεί με μαεστρία να ξεγελάει κάποιους, είτε γιατί οι 153 υπογράφουν αυτά που έρχονται κι άλλα τόσα, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί άλλος τρόπος για να ανατραπεί και ο τρόπος αυτός είναι να ρίξεις τα στηρίγματα του.
Δεν υπάρχει σήμερα λογικός, φιλελεύθερος ή μη,  που να πιστεύει ότι αυτά που συνυπογράφει η Τρόικα με τον Τσίπρα, είναι προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που χρειάζεται η οικονομία. Άρα αν κάποιος σήμερα απλά και μόνο σκέφτεται, καταλήγει αντιμνημονιακός. Η τρόικα ξέρει ότι για να πάρει τα λεφτά της δύο πράγματα πρέπει να γίνουν: ή μεταρρυθμίσεις ή φορολόγηση. Μεταρρυθμίσεις ξέρουν ότι εδώ στην Ελλάδα δεν κάνουμε και οι λόγοι είναι γνωστοί και πολλοί. Φόρους όμως και μειώσεις συντάξεων  μπορούμε και κάνουμε.
Ο Τσίπρας ενδέχεται να τους είναι «χρήσιμος» ακόμα και μετά τις γερμανικές εκλογές που είναι το τελευταίο ορόσημο. Όσο δείχνει να δέχεται τα πάντα και πάνω απ όλα να τα περνάει στην κοινωνία χωρίς αντιδράσεις, η χρησιμότητα του θα είναι σημαντική.
Οι επιλογές της ΝΔ από εδώ και πέρα είναι πολύ συγκεκριμένες : πρέπει να αναδείξει ότι η τρόικα στην Ελλάδα έχει τους  καλύτερους συμμάχους, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμένο. Να αναδείξει το γεγονός ότι για τις συμφωνίες που υπογράφονται ευθύνη έχει η τρόικα και όχι αυτός που το κάνει μόνο και μόνο γιατί διασφαλίζει με τον τρόπο αυτό την παραμονή του στην εξουσία, αυτό θεμιτό και αναμενόμενο. Να παρεμποδίσει την εφαρμογή του 3ου & 4ου μνημονίου και κυρίως του 4ου και ταυτόχρονα να επιμείνει στο αίτημα για πρόωρες εκλογές. Αντιπολίτευση με γαλλικά και πιάνο δεν θα έχει κανέναν αποτέλεσμα. Οι κινήσεις της πάντως την τελευταία εβδομάδα δείχνουν διάθεση για σκλήρυνση της θέσης της απέναντι στην κυβέρνηση.
*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας «Interview»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.