, Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

search icon search icon

Η 11χρονη Μαργαρίτα που δεν πρόλαβε να "ανθίσει"

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA Της Χρ. Αβδελά  

  Μαργαρίτα Νικόλοβα ήταν το  πραγματικό όνομα  της Στέφκα Μλαντένοβα της 11χρονης μικρής που έχασε άδικα την ζωή της  όταν έπεσε το ποδήλατο της πάνω σε λεωφορείο στην οδό Λαγκαδά.

       Στα ψυγεία του  Γεννηματάς παραμένει η σορός του κοριτσιού που ζούσε στην χώρα μας τα τελευταία 4 χρόνια. Παιδί των φαναριών  επαιτούσε καθημερινά στους δρόμους για να βγάλει το ψωμί της.

   Άπλωνε το  χεράκι της στους διερχόμενους ζητώντας λίγη βοήθεια. Ήταν ακόμη ένα παιδί επαίτης  που προσπερνούμε αδιάφοροι.

 Ένα ακόμη παιδί από την Βουλγαρία που το έβαζε να ζητιανεύει η ίδια του η γιαγιά.

 Από μικρή στους δρόμους η μικρή Μαργαρίτα φέρεται να μην είχε γνωρίσει τους γονείς της. Από μωρό την ανέλαβαν οι παππούδες της καθώς οι βιολογικοί της γονείς την έχουν εγκαταλείψει.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Το ταξίδι  για « δουλεία» στην Ελλάδα  ξεκίνησε πριν 4 χρόνια. Η γιαγιά της  την βάφτισε Σφέτκα και έβαλε την φωτογραφία της στο διαβατήριο ενός άλλου κοριτσιού με την  σύμφωνη γνώμη της μητέρας του παιδιού.

   Με καινούργια ταυτότητα η Μαργαρίτα ξεκίνησε την περιπλάνηση της στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Ατελείωτες ώρες επαιτούσε στα φανάρια. Έτσι της είχαν πει,αυτή την ζωή επέλεξαν οι «προστάτες» της μικρής.

 Στους δρόμους την συνάντησε και η street Worker της Αρσις Βαλμπόνα Χυστούνα  η οποία προσπάθησε να την βοηθήσει. Η στενή επίβλεψη από τους «Προστάτες» της έκανε δύσκολο το  έργο της. «Τα παιδιά μετακινούνται συχνά από την Βουλγαρία  και κάνουν δύσκολο το έργο μας. Το θέμα είναι ότι πάντα επιβλέπονται από κάποιους».

      Η Μαργαρίτα εκπροσωπεί τα  δεκάδες παιδιά   που είναι φαντάσματα  και ζουν με ψεύτικα στοιχεία ανάμεσα μας. Συνήθως τα παιδιά των φαναριών έρχονται λαθραία στη χώρα μας. Αυτά που γεννήθηκαν  εδώ  πολλές φορές   δεν  δηλώνονται  και τα εκμεταλλεύονται κυκλώματα επαιτείας βάζοντας τα να ζητιανεύουν ή να καθαρίζουν τζάμια στα φανάρια

 « Εμείς συντηρούμε το φαινόμενο της επαιτείας δίνοντας λεφτά στα παιδιά. Η  11χρονη Μαργαρίτα είναι το παιδί που εκπροσωπεί όλα τα άλλα που ζουν στα φανάρια» μας λέει η Βαλπόνα.

   Η ΑΡΣΙΣ αποφασισε να αφιερώσει τον μινι μαραθώνιο  που θα διεξαχθεί  στις 10 Φεβρουαρίου    “Τρέχoντας για τα παιδιά του δρόμου”  στην μνήμη του παιδιού των φαναριών που έφυγε άδικα την  μικρή Μαργαρίτα.

   Από την πρώτη στιγμή η Πρόεδρος του Ιδρύματος γιος Στυλιανός  εκδήλωσε την επιθυμία να καλύψει τα έξοδα της κηδείας της μικρής. « Οι  Έλληνες στο πολιτισμό τους  θεωρούν την κηδεία σαν κάτι ιερό. Θέλουμε να βοηθήσουμε σαν μια μορφή σεβασμού και ένδειξη αγάπης».

    Αυτό τον Σεβασμό και την αγάπη  που πρέπει να  δείχνουμε καθημερινά όταν συναντούμε τα παιδιά των φαναριών. Ακόμη και αυτά  δικαιούνται να έχουν μια φυσιολογική ζωή. Πρέπει να ξέρουμε ότι είναι βασανισμένες ψυχούλες και όχι τα παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.