, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κορυφώνεται η «μάχη» στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία αργά το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Η συζήτηση θα γίνει απούσης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, η οποία, με απόφαση της Ολομέλειας, αποκλείστηκε από τις συνεδριάσεις μετά την προκλητική συμπεριφορά Κασιδιάρη σε βάρος του Νίκου Δένδια, την περασμένη Δευτέρα.
Αισιοδοξία ότι θα έχουμε θετική έκβαση στις 22 Μαΐου όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή. «Τα μηνύματα που παίρνω είναι τόσο θετικά (…) που θα με αναγκάσουν να φορέσω και γραβάτα», είπε χαρακτηριστικά.
«Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης δημιουργούνται προϋποθέσεις για να σχεδιάσουμε το μέλλον. Με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου και με την ολοκλήρωση της συμφωνίας δημιουργούνται νέα δεδομένα», ανέφερε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
«Δεν ψηφίζουμε ούτε μέτρα ούτε ψευτοαντίμετρα» διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει της ψηφοφορίας. Η ΝΔ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας η οποία απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Επίσης, κατέθεσε τροπολογία για τη διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016.
«Η χώρα αποκτά 4ο μνημόνιο και σήμερα αναδεικνύεται ότι υπήρξατε άδικοι στους πολιτικούς σας αντιπάλους και δηλητηριάσατε με μίσος τον ελληνικό λαό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία πως «αντί να πενθεί, σήμερα πανηγυρίζει». Η ΔΗΣΥ έχει ανακοινώσει ότι θα πει «ένα “όχι” καθαρό και στεντόρειο» στα μέτρα και στα αντίμετρα.
«Μνημόνιο στην 4η» χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ για τα αντίμετρα είπε ότι είναι «προπαγανδιστικό τρικ της κυβέρνησης». Το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει κανένα μέτρο και κανένα αντίμετρο, εκτός από το άρθρο 71 που καταργεί βουλευτικά προνόμια.
Δύο άρθρα φέρεται διατεθειμένο να ψηφίσει το Ποτάμι. Το ένα είναι η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και το άλλο η φορολογική εξομοίωση των βουλευτών με τους υπόλοιπους πολίτες. «Πέραν τούτων ουδέν» όπως είπε ο βουλευτής του κόμματος και αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης.
«Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, παρά μόνον το άρθρο 71 το οποίο αναφέρεται στο αφορολόγητο των βουλευτών, γιατί είναι άδικο ο πολίτης να φορολογείται κανονικά και ο βουλευτής να απαλλάσσεται» ξεκαθάρισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.