, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κυνηγώντας τις καταθέσεις

Με ιδιαίτερα αργό ρυθμό αυξάνονται οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την επιβολή των capital controls στη χώρα το καλοκαίρι του 2015 παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες που κάνουν οι τράπεζες προσφέροντας μία γκάμα κινήτρων.
Από τη μία η αβεβαιότητα για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών, που εν πολλοίς θα κρίνει και την οικονομική προοπτική της χώρας, και από την άλλη η ανησυχία των πολιτών για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος σε συνάρτηση με τις εξελίξεις με τα «κόκκινα» δάνεια, συντηρούν την έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολίτες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η ΤτΕ και αφορούν το Νοέμβριο του 2016 οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 124,8 δισ ευρώ, αυξημένες μόλις κατά 4 δισ ευρώ περίπου σε σχέση με τα επίπεδα του καλοκαιριού του 2015!
Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός η τάση επιστροφής καταθέσεων άρχισε να φαίνεται απ’ το καλοκαίρι του 2016, μετά δηλαδή την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης απ’ τους δανειστές και κυρίως μετά την απελευθέρωση του «φρέσκου χρήματος» από τα capital controls, στις 22 Ιουλίου.
katatheseis
Τότε βέβαια ξεκίνησε και μία μεγάλη προωθητική καμπάνια προϊόντων και υπηρεσιών από τα τραπεζικά ιδρύματα ώστε να προσελκύσουν καταθέσεις. Τα επιτόκια βέβαια κινούνται γύρω στο 0,65% αν και αυτό ανεβαίνει στο 1,20% όταν πρόκειται για «φρέσκο χρήμα».
Πάντως με βάση τα αναλυτικά στοιχεία της ΤτΕ φαίνεται πως οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα – επιχειρήσεων και νοικοκυριών – είναι μοιρασμένες μεταξύ ταμιευτηρίου και προθεσμίας. Οι πρώτες είναι περίπου 50 δισ ευρώ και οι δεύτερες 48,6 δισ ευρώ.
katatheseis 2
 Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.