, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ "Κ": Συνεργασία με την αντιπολίτευση εξετάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους της Θεσσαλονίκης!

του Βαγγέλη Στολάκη
Μπορεί καλά καλά οι δήμαρχοι όλης της χώρας να μην έχουν ολοκληρώσει ούτε τη μισή  θητεία τους που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019, τουλάχιστον στο νομό Θεσσαλονίκης και οι επίδοξοι… «μνηστήρες» των δημαρχιακών θώκων ξεκίνησαν συναντήσεις. Η ονοματολογία καλά κρατεί από την επομένη των τελευταίων δημοτικών εκλογών και αναμένεται να κορυφωθεί το προσεχές διάστημα. Σίγουρα μετά τις αλλαγές αντιδημάρχων, προέδρων δημοτικών συμβουλίων και προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων στις οποίες είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν βάσει νόμου όλοι οι δήμαρχοι της χώρας.  Και ενώ σε επίπεδο νομού οι ενδιαφερόμενοι σβήνουν και γράφουν ονόματα, παραμένει αναπάντητο εάν θα υπάρξουν αλλαγές στον «Καλλικράτη» και εάν οι επόμενοι… δήμαρχοι θα εκλεγούν με τον τρόπο που γνωρίζουμε σήμερα ή με κάποιον άλλο.   Όπως εκτιμά στην KARFITSA έμπειρος αυτοδιοικητικός με πολλά… ένσημα από τη δουλειά του δημάρχου, «οι κινήσεις θα ξεκινήσουν μετά τις ανακοινώσεις των δημάρχων και τις αλλαγές στις οποίες σχεδιάζουν να προχωρήσουν. Είναι συνηθισμένο οι κομμένοι και οι δυσαρεστημένοι να αποφασίζουν είτε αυτόνομη κάθοδο, ειδικά εάν έχουν τέτοιες βλέψεις είτε να ανακοινώνουν ανεξαρτητοποίηση και στην πορεία να συμπεριλαμβάνονται σε αντίπαλο ψηφοδέλτιο».
Άγνωστο παραμένει τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού μέχρι σήμερα το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να πείσει  τους ψηφοφόρους του να προτιμήσουν τους υποψηφίους που είχαν τη στήριξη της Κουμουνδούρου. Σύμφωνα μάλιστα με πολιτικούς αναλυτές «στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και των συνδικαλιστών μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει έρεισμα στην κοινωνία και τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει στις εθνικές εκλογές είναι συγκυριακά». Άλλωστε, αυτό το γνωρίζει καλά και ο γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Μήτσος Δημητριάδης.  Όπως ο ίδιος, αποκαλύπτει σήμερα στην KARFITSA το επόμενο διάστημα τα αρμόδια όργανα θα συνεδριάσουν και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να υπάρχει και σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με την οποία θα γίνεται ξεκάθαρο πως θα… πορευτούν οι ΣΥΡΙΖΑίοι υποψήφιοι δήμαρχοι στον δρόμο για τις κάλπες του 2019. Αντίστοιχη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί και στην παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» του δήμου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής την καθηγήτρια πανεπιστημίου και διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρίας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» Ρία Καλφακάκου προκειμένου να γίνει μια πρώτη συζήτηση ως προς το πρόσωπο που θα οδηγήσει την παράταξη σε εκλογές αλλά και τις συνεργασίες στις οποίες θα μπορούσε να προχωρήσει η «Ανοιχτή Πόλη».
Μακριά και… κοντά οι κάλπες
Κεντράροντας στις έννοιες «συνεργασία, συνεννόηση και συμμαχίες» θα πορευτεί το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ! Οι ΣΥΡΙΖΑίοι της πόλης γνωρίζουν καλά πως δεν θα μπορέσουν να «χτυπήσουν» κάποιο δήμο της Θεσσαλονίκης εκτός εάν ενώσουν τις δυνάμεις τους με υποψηφίους δημάρχους ανεξάρτητους ή υποστηριζόμενους στο παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά, κόμματα της Κεντροαριστεράς. Οι ειδικοί, πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι, εκτιμούν επίσης,  ότι σε ορισμένους δήμους το δίδυμο Τσίπρα- Καμμένου θα «χτυπήσει» ξανά με κοινές υποψηφιότητες. Μιλώντας στην KARFITSA υποψήφιος δήμαρχος δήμου της Θεσσαλονίκης υποστηριζόμενος από την Κουμουνδούρου αναφέρει χαρακτηριστικά, πως «είναι νωρίς ακόμα να συζητάμε για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019. Ωστόσο, πρέπει να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες και συνεννοήσεις με παρατάξεις του χώρου της κεντροαριστεράς και της οικολογίας. Επίσης για να χτυπηθούν οι τωρινοί δήμαρχοι σε όλους τους δήμους θα πρέπει οι αντιπολιτεύσεις να εξετάσουν εάν και κατά πόσο μπορούν να συνεργαστούν προκειμένου να αλλάξουν οι διοικήσεις των δήμων» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η KARFITSA μίλησε με δεκάδες αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και επικεφαλής παρατάξεων οι οποίοι επέμειναν και συμφώνησαν στο ζήτημα της συνεργασίας των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Είναι λοιπόν αυτό το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει τους κατά τον Αλέξη Τσίπρα «βλαχοδημάρχους» του νομού;
Τι λένε επίσημα τα όργανα;
«Θα υπάρξει μια διαδικασία σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής στα μέσα Ιανουαρίου η οποία θα καθορίσει την γενική πολιτική ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Τα σημερινά δημοτικά συμβούλια έχουν εκτίσει το μισό της θητείας τους, επομένως θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε ενόψει της επερχόμενης δημοτικής μάχης» αναφέρει στην KARFITSA ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Μήτσος Δημητριάδης. «Θα πρέπει να δούμε τις συμμαχίες μας και τη γραμμή μας. Και σε επίπεδο Ανοιχτής Πόλης θα υπάρξει αντίστοιχη διαδικασία» συμπληρώνει. «Η κουβέντα για συνεργασίες και συμμαχίες θα ξεκινήσει μετά την απόφαση της Κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα τον Γενάρη. Συζητήσεις και ζυμώσεις ωστόσο πάντα γίνονται. Δεν υπάρχει κάποια απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής. Το ότι υπάρχουν σκέψεις να πάμε κάπου με συνεργασία είναι γεγονός αλλά δεν έχουμε ακόμα κάτι που να είναι ανακοινώσιμο» υπογραμμίζει. Ο κ. Δημητριάδης καταλήγει παραδεχόμενος, «είμαστε αδύναμοι ως κόμμα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν δήμοι όπου η πράξη έχει δείξει ότι οι παρατάξεις μας θα μπορούσαν να προχωρήσουν καλύτερα συνεργαζόμενες  με άλλες, φυσικά εκτός της ΝΔ. Δηλαδή, Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με ανεξάρτητα σχήματα, πρώην ή νυν ΠΑΣΟκων. Προφανώς το ΚΚΕ δεν έρχεται μαζί μας. Μιλάμε για το χώρο που υπάρχει μεταξύ της ΝΔ και του ΚΚΕ. Εφόσον συμπίπτουν οι απόψεις πέραν από τις γενικές θεωρήσεις εάν υπάρξουν συγκλίσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν και συνεργασίες. Αλλά ακόμα είναι νωρίς».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας το ρητό, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν, στους δήμους της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε διεργασίες, συζητήσεις και συναντήσεις ολιγομελείς. Παράλληλα, δειλά – δειλά, εμφανίστηκαν και κάποιοι υποψήφιοι που θέλουν να θέσουν …υποψηφιότητα για τη δημαρχία.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.