, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Με «μποναμάδες» δεν έρχεται η ανάπτυξη

του Νίκου Καραμανλή
Το «κοινωνικό μέρισμα» των 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1.600.000 συνταξιούχους είναι, πράγματι, ένας χριστουγεννιάτικος μποναμάς, αφού δίνει την ευκαιρία σε αρκετούς συνανθρώπους μας που διαβούν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να περάσουν λίγο πιο όμορφα τις ημέρες των Γιορτών. Όμως, όσο μισογεμάτο κι αν βλέπει κάποιος το ποτήρι, δεν μπορεί να αγνοήσει ότι πρόκειται για ένα βοήθημα που μόλις και μετά βίας θα μείνει για λίγες ημέρες στις τσέπες όσων τον πάρουν. Παρά το… πανηγυρικό κλίμα το οποίο επιχειρεί να στήσει το Μέγαρο Μαξίμου, ούτε τα προβλήματα των συνταξιούχων λύνονται ούτε –πολύ περισσότερο– αλλάζει το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση στην κοινωνία.
Το γεγονός, άλλωστε, ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από την υπερφορολόγηση είναι από μόνο του αρκετό για να χαλάσει το «success story» το οποίο εντέχνως επιχειρεί να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός. Στο διάγγελμά του, άλλωστε, ξέχασε (;) να πει ότι το «κοινωνικό μέρισμα» θα πάει σε ανθρώπους στους οποίους πριν από μερικούς μήνες κόπηκε το ΕΚΑΣ, που τους παρακρατούνται αναδρομικά οι περικοπές από τη μεταρρύθμιση του κ. Κατρούγκαλου, που επιβαρύνθηκαν με εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ και το 2017 θα κληθούν να συμβάλουν και αυτοί, με τα πενιχρά μέσα τους, στην αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων! Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα πληρώνουν πιο ακριβά τη βενζίνη, τα τσιγάρα τους, το κινητό τους τηλέφωνο, ενώ θα πληγούν και από τη μείωση των φοροαπαλλαγών.
Την ίδια ώρα, με τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να βρίσκονται σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός επιλέγει –για πολλοστή φορά– να αιφνιδιάσει τους δανειστές. Αλήθεια, αναλογίστηκαν στην κυβέρνηση τι επίπτωση μπορεί να έχει αυτή η κίνηση, με το ΔΝΤ… να έχει σκαρφαλώσει στα κάγκελα, ζητώντας επιπλέον μέτρα άνω των 4 δισ. ευρώ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δείχνει σε κάθε ευκαιρία τη… δίψα του για περισσότερη λιτότητα; Η βιασύνη με την οποία έγινε το διάγγελμα του κ. Τσίπρα δείχνει πως στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν απεγνωσμένα κάτι να «πουλήσουν» επικοινωνιακά. Όσο κι αν υποστηρίζουν πως στην ατζέντα τους δεν υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, το κλίμα που διαμορφώνεται με τέτοιες κινήσεις αναδίνει… άρωμα εκλογών.
Το μείζον ερώτημα, όμως, που γεννάται αφορά στη γενικότερη πολιτική σκέψη και τη στόχευση των κυβερνώντων. Θέλουν μια Ελλάδα που θα μοιράζει «ελεημοσύνη» στους πλέον αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας; Ή θέλουν μία χώρα που θα δίνει ευκαιρίες και κίνητρα για παραγωγή, για θέσεις εργασίας, για δημιουργία πλούτου; Αν θέλουν το δεύτερο, τότε πρέπει να συμβάλουν με τις κινήσεις τους στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, που θα αυξήσουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και, άρα, και των συντάξεων. Διαφορετικά, θα αρκεστούν στην αναδιανομή μιας φτώχειας που μεγαλώνει όλο και περισσότερο…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.