, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μπουτάρης εναντίον προέδρου ΟΛΘ: "Είσαι διορισμένος και με δεδομένη ημερομηνία λήξης"

 
Με μια δηκτική ανακοίνωση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης απαντά στον Πρόεδρο του Λιμανιού της πόλης Κωνσταντίνο Μέλλιο ο οποίος νωρίτερα σήμερα δήλωσε πως δεν συμφωνεί με την παραχώρηση της Α’ Προβλήτας στον δήμο.
Η δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη έχει ως εξής:
«Οι δηλώσεις του Προέδρου της ΟΛΘ Α.Ε., ο οποίος αντιτίθεται στην παραχώρηση του πρώτου προβλήτα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, προκαλούν μεγάλη ανησυχία.
Όχι τόσο επειδή θέτει ζήτημα ορθής λειτουργίας του λιμένα στην περίπτωση της παραχώρησης του πρώτου προβλήτα στον Δήμο – μολονότι πρώτη φορά τίθεται τέτοιο ζήτημα και μάλιστα από επίσημα χείλη που εκφέρουν τέτοια δήθεν επιχειρήματα. Ακόμη και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, όπως μας γνωστοποίησαν ρητώς, δεν διατηρούν κανένα ενδιαφέρον για τον πρώτο προβλήτα, όπου δεν ασκείται λιμενικό έργο. Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, ήδη απ’ την εποχή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ’97 είχε συνταχθεί μελέτη για την απένταξη του πρώτου προβλήτα από το λιμάνι και την ένταξή του στον αστικό ιστό.
Είναι άξιο σχολιασμού ότι, έως σήμερα, η Διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε., η οποία έχει ενημερωθεί θεσμικά για τη θέση του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με τον πρώτο προβλήτα, τηρούσε σιγή ιχθύος και ήταν συστηματικά απούσα. Ξαφνικά, όμως, ο Πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. θέτει ακόμη και ζήτημα εξυπηρέτησης των δρομολογίων προς Περαία και Αγ. Τριάδα που πραγματοποιούν τα καραβάκια κατά τη θερινή περίοδο, στην περίπτωση παραχώρησης του πρώτου προβλήτα στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Κι αυτό, παρότι είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο της Παράκτιας Αστικής Συγκοινωνίας, την οποία προωθεί συστηματικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προβλέπονται συγκεκριμένες στάσεις και εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτησή της, τις οποίες η παραχώρηση του προβλήτα στον Δήμο δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να παρεμποδίσει.
Οι δηλώσεις του είναι ανησυχητικές κυρίως επειδή θυμίζουν έντονα τη λασπολογική τακτική της μετακύλυσης ευθυνών που χρησιμοποιήθηκε – και εν μέρει ακόμη χρησιμοποιείται – στην περίπτωση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου. Με λίγα λόγια, ο κ. Μέλλιος, ισχυρίζεται ότι εκείνοι που επιδιώκουν την παραχώρηση του πρώτου προβλήτα στον Δήμο, δηλαδή ο Δήμος Θεσσαλονίκης και εγώ προσωπικά, καθυστερούν τη διαδικασία παραχώρησης και θα γίνουν αιτία να αποχωρήσουν οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Φαίνεται πως ο κόσμος το’ χει τούμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι ότι εδώ και μήνες η διαδικασία παραχώρησης του λιμανιού Θεσσαλονίκης έχει ξεφύγει από κάθε χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί κατά καιρούς, ενώ παράλληλα μικραίνει σταθερά και σταδιακά τόσο το ίδιο το τίμημα της παραχώρησης, που όπως έχω δηλώσει επανειλημμένως είναι δευτερευούσης σημασίας, όσο και κυρίως οι απαιτούμενες επενδύσεις για την αναβάθμιση του λιμανιού καθώς και ο αριθμός των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων – τη στιγμή που στον Πειραιά ανέρχονται πλέον σε 3,5 εκατομμύρια και μέσω σιδηροδρόμου φεύγουν απευθείας στο εξωτερικό, αφήνοντας απ’ έξω τη Θεσσαλονίκη.
Όσοι πιστεύουν ότι με τέτοιες τακτικές μπορούν να αποσείσουν την ευθύνη που φέρουν ακέραια για μια ενδεχόμενη – και οπωσδήποτε απευκταία – αρνητική κατάληξη της προσπάθειας παραχώρησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης γελιούνται οικτρά. Οι Θεσσαλονικείς, όπως και όλη η χώρα, ζει εδώ και μήνες το θέατρο του παραλόγου με τις διαδοχικές αργοπορίες και αστοχίες της διαδικασίας παραχώρησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος προβλήτας δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ως στάχτη στα μάτια τους, παρότι φαίνεται πως υπάρχουν κάποιοι που το προσπαθούν συνειδητά.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε., διορισμένος, χωρίς καμία νομιμοποίηση από την πόλη και με δεδομένη ημερομηνία λήξης, εμφανίζεται με αυτές τις δηλώσεις του ως εντολοδόχος ξένων, προς την πόλη, συμφερόντων. Εμείς, από την πλευρά μας, υπερασπιζόμαστε και προωθούμε τα συμφέροντα της πόλης, και σ’ αυτό το πλαίσιο, υποστηρίξαμε σθεναρά και συνεχίζουμε να το πράττουμε την αξιοποίηση και ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την είσοδο παραχωρησιούχου επενδυτή, ώστε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Η παραχώρηση του πρώτου προβλήτα στον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν αντίκειται με κανέναν τρόπο σε αυτό. Αντιθέτως, διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση σε μια περιοχή πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων σε όλους τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης. Ελπίζουμε φαινόμενα σαν αυτό των δηλώσεων του Προέδρου της ΟΛΘ Α.Ε. να σταματήσουν τόσο ξαφνικά όσο ξεκίνησαν, διαφορετικά τα πράγματα θα πάρουν δυσάρεστη τροπή για την πόλη μας».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.