, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέα αρχή για την οικονομία χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός τη συμφωνία HP – Cosco…

assets_LARGE_t_420_6741300

 

O πρωθυπουργός τόνισε ότι με αυτήν την εξέλιξη ο μεγαλύτερος λιμένας της χώρας, αυτός του Πειραιά, εδραιώνεται στον διεθνή χάρτη των παγκοσμίων μεταφορών.

Σε χαιρετισμό του λίγο πριν από την υπογραφή ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι ο Πειραιάς αποτελεί σήμερα ένα όχημα ισχυρής ανάπτυξης για ολόκληρη την Ελλάδα και πρόσθεσε πως είναι πάρα πολύ σημαντικός κόμβος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών.

Η σημερινή συμφωνία ειναι απόδειξη οτι οι Ελληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε τη δύσκολη αυτή στιγμή, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και εστίασε στις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη επένδυση. «Δεν υπάρχουν για την ανεργία μαγικές λύσεις, μόνο δυναμικές συνεργασίες, δυναμικές κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά η σημερινή συμφωνία αποτελεί απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα, «δίνοντας το δικαίωμα της ελπίδας και  της αισιοδοξίας για τα νέα τα παιδιά». 

Τέλος, ευχαρίστησε τις δύο εταιρείες – παγκόσμιους κολοσσούς, όπως είπε, που με «τη σημερινή υπογραφή θα συμβολήσουν μια νέα αρχή για τον Πειραιά και για την ελληνική οικονομία» και συμπλήρωσε πως η κίνηση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία κατακτά σταθερά πλέον η ελληνική οικονομία.     

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας τις δύο πλευρές εκπροσωπούν ο διευθύνων σύμβουλος της HP Ελλάς Πυθαγόρας Παπαδημητρίου και ο γενικός διευθυντής της Cosco Ελλάς Άγγελος Καρακώστας.

Παρόντες είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Κώστας Μουτζούρης, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, ο υπουργός Παιδείας Κωνταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Πτωχός και ο αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ.

Εντός του μήνα αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη διανομή των προϊόντων της HP σιδηροδρομικά.

Η συμφωνία ανάμεσα στην COSCO, την HP και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προβλέπει την εγκατάσταση του κεντρικού κόμβου διανομής των προϊόντων της HP για την Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στον Πειραιά.

Από τον Πειραιά, τα προϊόντα της HP θα διανέμονται προς τους τελικούς προορισμούς, θαλάσσια μέσω της COSCO και σιδηροδρομικά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αρχικά αναμένεται να δρομολογηθούν δύο συρμοί την εβδομάδα, οι οποίοι θα μεταφέρουν 40 containers ο καθένας, ενώ υπολογίζεται ότι σε διάστημα ενός περίπου έτους θα διακινούνται δύο τρένα ημερησίως.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.