, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Νέα τεχνική βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης στις εγκύους

Η επίγνωση του τι ακριβώς συμβαίνει την ώρα του τοκετού βοηθά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, την έγκυο να διαχειριστεί καλύτερα τους όποιους φόβους έχει για τη γέννα και συγχρόνως, μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης που νιώθουν πολλές γυναίκες τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, όσο και μετά τη γέννα, κατά την περίοδο της λοχείας, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, διεξήγαγαν από κοινού μια μελέτη αναφορικά με την «ενσυνειδητότητα» (mindfulness) ή αλλιώς την επίγνωση των γεγονότων στη ζωή μιας εγκύου.
Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin Larissa Duncan, ο φόβος παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μιας εγκύου πολύ περισσότερο από των υπολοίπων ανθρώπων. Όμως, όπως διαπιστώθηκε, με την εφαρμογή των ασκήσεων της ενσυνειδητότητας, οι έγκυες γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο δυνατές να αντιμετωπίσουν τον τοκετό και βίωσαν βελτιωμένη ψυχική ευεξία, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την υγιή προσαρμογή της γυναίκας ως μητέρας κατά το πρώτο έτος της ζωής ενός βρέφους.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι έγκυες γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτές τις ασκήσεις για να «γυμνάζουν» τη σκέψη τους και να προετοιμάζουν αντίστοιχα το σώμα τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν λιγότερα φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Όπως λέει χαρακτηριστικά η Δρ. Larissa Duncan, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν φοβία αναφορικά με τη χρήση φαρμάκων τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και στον τοκετό, αλλά και στη διάρκεια του θηλασμού. Οι γυναίκες αυτές φοβούνται τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον στο μωρό τους αν αυτές πάρουν φαρμακευτική αγωγή σε όλη αυτή την περίοδο που το κυοφορούν ή που το θηλάζουν ή και ακόμα όταν γεννάνε.
Παρόλα αυτά, όπως λένε οι ειδικοί, ένα πιθανό πρόβλημα ψυχικής υγείας στη μητέρα, όπως είναι η επιλόχειος κατάθλιψη, εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα και σωστά, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για το μωρό.
Για τον λόγο αυτό, οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας δίνουν στις γυναίκες τη δυνατότητα να μειώσουν τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και να έχουν πλήρη επίγνωση του τι αλλαγές συμβαίνουν στη ζωή της.
Αναλύοντας τη μελέτη αυτή, η κ. Ευαγγελία Χρηστάκου, Ανεξάρτητη Μαία για τον Φυσικό Τοκετό, σημειώνει ότι η νέα αυτή τεχνική προετοιμάζει σωστά και με ασφάλεια την έγκυο γυναίκα για τον νέο της ρόλο, αυτόν την μητέρας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.