, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Να αναδείξουμε τη σημασία της τοπικότητας»

φωτο eurokinissi.gr

του Γιώργου Χατζηβρέττα*
Για μένα  πόλη μου είναι οι ίδιοι οι πολίτες της και ο πολιτισμός συνδέεται άμεσα με τον δήμο μας (πολίτες- χώρους) γιατί συνδέεται με τις τοπικές προτεραιότητες, με τις τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες, με τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν μια που η ανάπτυξη τους είναι προϋπόθεση οικονομικής και κοινωνικής επιβίωσης των δημοτών μας.  Απαιτείται λοιπόν να επανανοηματοδοτήσουμε την μεγάλη μας πόλη, ώστε να ανακαλύψουμε την πολυμορφία και την πολυσημία της και να αναδείξουμε τη σημασία της τοπικότητας,  με στόχο την συμμετοχή και την καλύτερη ζωή όλων μας. Οι πολιτικές της κεντρικής εξουσίας που αφορούν τον πολιτισμό θα πρέπει να βλέπουν τις πόλεις ως φυσικές, οικονομικές και κοινωνικές οντότητες και μάλιστα στενά συνδεδεμένες με τα θέματα της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της τοπικής δημοκρατίας.
Στον τομέα της τοπικής πολιτιστικής ανάπτυξης πιστεύω πως σημαντική είναι η συμβολή τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και ενός συνόλου φορέων και παραγόντων που δραστηριοποιούνται σε έναν τόπο( οι επιχειρήσεις και οι δυνάμεις της αγοράς, οι πολιτιστικές οργανώσεις και οι οργανώσεις εθελοντικής πρωτοβουλίας και δράσης), δηλαδή ένα σύνολο αποθεματικών δυνάμεων του δήμου μας. Αυτοί αποτελούν τους παράγοντες σχεδιασμού και εφαρμογής της δικής μας πολιτιστικής πολιτικής. Η δραστηριοποίηση μου με τα κοινά  στους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού έχει μόνιμο στόχο:
α) να καταστεί η πολιτιστική πολιτική ένα από τα καίρια στοιχεία μιας γενικής αναπτυξιακής πολιτικής για τον τόπο,
β) να προωθηθεί η δημιουργικότητα και η συμμετοχή των κατοίκων στην πολιτιστική ζωή,
γ) να ενδυναμωθούν πολιτικές και  πρακτικές που θα συμβάλλουν στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υλικής και άυλης, κινητής και ακίνητης που διαθέτουμε και
δ) να διατεθούν όσο γίνεται περισσότεροι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι για την πολιτιστική μας ανάπτυξη.
Γιατί χωρίς την ύπαρξη βιβλιοθηκών, μουσείων, πινακοθηκών, πνευματικών και πολιτιστικών κέντρων, θεάτρων και καλλιτεχνικών σχολών αλλά και αντίστοιχα του ανθρώπινου δυναμικού που θα τα υποστηρίζει, δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη της πολιτιστικής μας ζωής.
Με τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης, την ανυπαρξία πλέον των κρατικών κονδυλίων και την έλλειψη χορηγών, μπλοκάρουν όλα τα σχέδια για την ανάπτυξη πολιτιστικής πολιτικής, ελλείψει οικονομικής στήριξης.
Η έλλειψη στο δήμο μας υποδομών και εγκαταστάσεων όπως ένα μεγάλο ανοιχτό θέατρο για τη διοργάνωση καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα ελλείψεων μια που η καλοκαιρινή περίοδος συγκεντρώνει και την πλειοψηφία των πολιτιστικών δράσεων και θα μπορούσε να  ενισχύσει τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ώστε να αποκομίσει μεγαλύτερα οφέλη με την συμμετοχή περισσότερων κάτοικων ή και ακόμη να φιλοξενήσει φεστιβάλ.Γιατί η επιτυχία μιας πολιτιστικής δράσης κατ’ αρχήν αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους κατοίκους μιας περιοχής, οι οποίοι το «χαιρετίζουν» ως δικό τους προϊόν και αισθάνονται την υποχρέωση να το στηρίξουν, γι’ αυτό και σπεύδουν να συμμετάσχουν και να γίνουν κοινωνοί του γεγονότος.
Προσπαθώντας σε μια τόσο δύσκολη εποχή για την χώρα μας, αξιοποιούμε την κάθε ευκαιρία και ενεργοποιούμε όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας μας, αξιολογώντας και πάλι τις πραγματικές μας δυνατότητες, θέτοντας ως προτεραιότητα το χρέος απέναντι στο μέλλον της πόλης και της περιοχής, απέναντι στις νέες γενιές που μπορούν να αγαπήσουν καλύτερα τον τόπο και την ιστορία του αν αυτός είναι φιλόξενος, ανθρώπινος, πολιτισμένος.
 *Ο κ. Χατζηβρέττας είναι Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.