, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο Πόντος θα ξεσηκώσει τη δυτική Θεσσαλονίκη

Το χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά επέλεξαν οι ποντιακοί σύλλογοι  «Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης», «Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης», «Ένωση Ποντίων Πολίχνης» και ο Δήμος Παύλου Μελά (Τμήμα Πολιτισμού – Αθλητισμού) για να τιμήσουν την Κυριακή 14 Μαΐου, την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου).
Η Γενοκτονία αποτελεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ,  ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το βαρύτερο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (1916 – 1923) είναι η δεύτερη, χρονικά, Γενοκτονία του 20ού αιώνα.
Το Φεβρουάριο του 1994, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης  Μαΐου, ως Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων στο μαρτυρικό Πόντο.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι εκπρόσωποι των τριών συλλόγων συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Παιδείας Ιωσήφ (Άκη) Αράπογλου και συζήτησαν λεπτομέρειες για τα οργανωτικά θέματα.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
α) Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Ποντίου Αγωνιστή στην οδό Μεσολογγίου (ώρα 19:00).
β) Ομιλία για την Ποντιακή Γενοκτονία από τον καθηγητή Ανθρωπολογίας κ. Νίκο Μιχαηλίδη, μέσα στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά  (ώρα 20:00).
γ) Μουσικοχορευτικές αναφορές από τους τρεις Συλλόγους στον ίδιο χώρο.
Στην υπόγεια διάβαση θα λειτουργήσει παράλληλα Έκθεση και προβολή φωτογραφικού υλικού με εικόνες από την Ιστορία  και τον Πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου και τα τραγικά γεγονότα της “εξόδου”.
Η έκθεση θα διαρκέσει από Κυριακή 14 Μαϊου έως και την Παρασκευή 19 Μαϊου 2017.
Σκοπός του συνόλου των εκδηλώσεων είναι η  διατήρηση της ιστορικής μνήμης και απονομή τιμής στην Ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου).
Το τελικό πρόγραμμα αναμένεται να εμπλουτιστεί και θα ανακοινωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.
 Συνεργασία για τρίτη χρονιά των τριών σπουδαίων ποντιακών συλλόγων του Δήμου Παύλου Μελά
Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που οι τρεις σύλλογοι συνεργάζονται δημιουργικά με την πολύτιμη αρωγή του Δήμου, για να τιμήσουν τις 353.00 αθώες ψυχές, οι οποίες ακόμα ζητούν δικαίωση.
Η αρχή έγινε τη Δευτέρα 18 Μαϊου 2015 στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης της Πολίχνης. Με πλήθος κόσμου και σε συγκινητική ατμόσφαιρα, οι διοργανωτές υπενθύμισαν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές εστίες τους από τους Τούρκους, που  είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ελλήνων του Πόντου σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων  στο μνημείο του Πόντιου Αγωνιστή και συνεχίστηκε στο χώρο του θεάτρου με μουσικές αναφορές από το σχήμα του Γιώργου Πουλαντσακλή, μονόπρακτο δρώμενο από τη Γεωργία Σιδηροπούλου και την εξαιρετική ομιλία του διδάκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Κυριάκου Χατζηκυριακίδη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.