, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο ζωγράφος που ζωγραφίζει με το… στόμα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

του Βαγγέλη Στολάκη
Το όνομά του είναι Τριαντάφυλλος Ηλιάδης με καταγωγή από την Ξάνθη που ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Ηλικίας 67 ετών, ζωγραφίζει από τα επτά του και έχει δημιουργήσει  περισσότερους από χίλιους πίνακες. Για το έργο του έχει βραβευτεί από φορείς, σωματεία, την Πολιτεία. Πρόσφατα συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης είναι ένας καλλιτέχνης που εδώ και εξήντα χρόνια ζωγραφίζει με το στόμα! Το γεγονός ότι γεννήθηκε με αναπηρία στα χέρια και τα πόδια δεν του στέρησε την χαρά να… δημιουργήσει. Όπως λέει στην KARFITSA χαρακτηριστικά «όταν υπάρχει θέληση όλα τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν».
Γεννήθηκε το 1950 στον Πετεινό Ξάνθης, από γονείς αγρότες. Από πολύ μικρός ξεκίνησε να ζωγραφίζει. Μάλιστα περνά σχεδόν όλη του την μέρα πάνω από έναν καμβά, με ένα πινέλο στο στόμα. Αφιερώνει στη ζωγραφική περίπου 15 ώρες καθημερινά. Εμπνέεται από την φύση (που δεν του φέρθηκε και τόσο καλά).
Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης έχει κάνει  πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό και διακρίνεται για το έργο του. Έχει βραβευτεί και από την Ακαδημία Αθηνών. Μεταξύ άλλων, από δεκάδες πολιτιστικούς συλλόγους, δήμους, εκπροσώπους του στρατού, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων.
«Όταν υπάρχει θέληση…»
«Οι δυσκολίες ήταν τεράστιες όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά πιστεύω ότι όταν η φύση σε φρενάρει σε κάποια σημεία πρέπει να προσπαθείς εάν έχεις νου καθαρό να αξιοποιήσεις  ότι άλλο μένει γερό. Αυτό έκανα εγώ. Ο άνθρωπος μπορεί να κατορθώσει τα πάντα αρκεί να υπάρχει θέληση, υπομονή και επιμονή. Όλα τότε μπορούν να γίνουν πράξη» αναφέρει χαρακτηριστικά στην KARFITSA ο κ. Ηλιάδης.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο το ωραιότερο σχόλιο που του έχουν κάνει ήταν σε ένα βιβλίο εντυπώσεων επισκεπτών που είχαν γράψει –στο πλαίσιο μιας έκθεσης που φιλοξενήθηκαν έργα του ιδίου και του Τουλούζ Λωτρέκ- «ποιος Τουλούζ και ποιος Λωτρέκ. Τριαντάφυλλος Ηλιάδης».
Από πού εμπνέεται όμως; «Από τη φύση πρωτίστως» απαντά. Και συνεχίζει: «τώρα τελευταία όμως ζωγραφίζω επαγγελματίες παλαιών επαγγελμάτων». Ο ίδιος δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε ότι αφορά την ολοκλήρωση ενός πίνακα.
Ο κ. Ηλιάδης είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες. «Μου λένε ότι πάνω από όλα στη ζωή μας είναι ο πατέρας μας. Αυτό μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω» καταλήγει.
triantafyllos2 triantafyllos3 triantafyllos6 triantafylos1 triantafylos5

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.