, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Πέρα από τις εξαγγελίες, το πρόβλημα Τσίπρα είναι οι πολιτικές του»

kuriakos-mhtsotakis-660x300
Το πρόβλημα με τον Τσίπρα δεν ήταν οι προεκλογικές του εξαγγελίες, αλλά οι πολιτικές που ακολούθησε μετά την εκλογή του, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στο National Public Radio των ΗΠΑ. Xρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα προωθήσει την επιχειρηματικότητα και θα φέρει επενδύσεις, συνέχισε.
Εκτιμώ, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι σήμερα δεν διαθέτουμε μια τέτοια κυβέρνηση. Το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται σταθερά πάνω από 20%. Χιλιάδες ταλαντούχοι Έλληνες εγκαταλείπουν την χώρα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.
«Η γενική αίσθηση στην Ελλάδα είναι ότι η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση. Για αυτόν το λόγο, εμείς ζητούμε άμεσα πολιτική αλλαγή. Η ΝΔ προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Το μήνυμά μας αντηχεί στο εκλογικό σώμα».
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι, δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε ύφεση. Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Τσίπρα, η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ότι στο τέλος του 2014.
» Ο κ. Τσίπρας ξόδεψε τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής του σε μια υψηλού ρίσκου διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδό της από την Ευρωζώνη. Ο κ. Τσίπρας την τελευταία, κυριολεκτικά, στιγμή συμβιβάστηκε. Ωστόσο, πολύ μεγάλη ζημιά έχει γίνει έκτοτε στη χώρα. O κ. Τσίπρας επιχειρεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως μεταρρυθμιστή. Προσωπικά, έχω κάθε λόγο να αμφισβητώ τη δέσμευσή του στις μεταρρυθμίσεις.»
Για τις πολιτικές λιτότητας
«Η λιτότητα παρατράβηξε. Σημαντικό μέρος της ευθύνης έχουν και οι πιστωτές μας. Εάν, όμως, θέλουμε να πείσουμε τους δανειστές ότι απαιτείται δημοσιονομική χαλάρωση, οφείλουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.
» Να εξελίξουμε και να καταστήσουμε αποδοτικότερη τη δημόσια διοίκηση. Να αφήσουμε πίσω μας πελατειακές λογικές του παρελθόντος. Φοβάμαι πως, όταν αναφερόμαστε σε τέτοιου είδους δεσμεύσεις, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του αδυνατούν να ανταποκριθούν.»
Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας
«Στόχος μας είναι να πείσουμε, τόσο τους πιστωτές όσο και τους Έλληνες πολίτες, ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε είναι απολύτως αναγκαίες για να γίνει ανταγωνιστικότερη η ελληνική οικονομία. Χρειαζόμαστε μια πιο ανοιχτή οικονομία. Ικανή να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες, περισσότερες ξένες επενδύσεις.
» Μια οικονομία που θα είναι σαφώς πιο προσανατολισμένη στις εξαγωγές. Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα, με πλούσιο πολιτισμό και ταλαντούχους ανθρώπους. Θεωρώ ότι αδικείται από την πολιτική της ελίτ και ιδιαίτερα από τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Η Ελλάδα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας. Για τη δημιουργία τους, απαιτούνται ξένες επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει μια αποφασισμένη κυβέρνηση, που θα αποπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές.».
Η νίκη Τραμπ και επίσκεψη Ομπάμα
Η βούληση των Αμερικανών πολιτών είναι απολύτως σεβαστή, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πολύ ισχυρές και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα διοίκηση, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της εικόνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα» υπογράμμισε, ενώ για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα είπε ότι είναι ένας σπουδαίος φίλος και σύμμαχος.
«Στάθηκε ως φίλος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 ετών, που η Ελλάδα αντιμετώπισε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε έναν ισχυρό σύμμαχο και με τη νέα αμερικανική διοίκηση. Εκτιμώ ότι η αμερικανική πολιτική προς την Ευρώπη δεν θα μεταβληθεί σημαντικά» σημείωσε.
Για προσφυγικό-μεταναστευτικό
Είχαμε πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες, που έφτασαν πέρυσι από την Τουρκία, στα ελληνικά νησιά και οι περισσότεροι από αυτούς συνέχισαν το ταξίδι τους με προορισμό την κεντρική Ευρώπη, ανέφερε για το ζήτημα.
Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με μια διαφορετική πραγματικότητα καθώς υπάρχουν 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.
Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι οφείλουμε να διατηρήσουμε σε ισχύ τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που μείωσε σημαντικά τις ροές.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.