, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Παράνομη η απεριόριστη κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη

«Τέλος» στην απεριόριστη κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη βάζει η Γαλλία, σε μία προσπάθεια καταπολέμησης της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος τέθηκε ήδη σε ισχύ, καθίσταται παράνομη η πώληση απεριόριστης πασότητας αναψυκτικού σε προκαθορισμένη τιμή ή η απεριόριστη προσφορά τους δωρεάν.
Ο νέος νόμος βάζει στο στόχαστρό του τα αναψυκτικά -περιλαμβανομένων των αθλητικών ποτών- που περιέχουν ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες. Το μέτρο αφορά όλους τους χώρους μαζικής εστίασης αλλά και πώλησης τροφίμων και αναψυκτικών, από τα ταχυφαγεία ως τις σχολικές καντίνες.
Πριν από την απαγόρευση, η Γαλλία επέβαλε φόρο στα αναψυκτικά ενώ οι αυτόματοι πωλητές αναψυκτικών απαγορεύονται στα σχολεία.
Στόχος του νόμου είναι να «περιορίσει, ειδικά μεταξύ των νέων, τους κινδύνους από την παχυσαρκία και τον διαβήτη» και να εναρμονιστεί με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ο ΠΟΥ συστήνει την φορολόγηση των αναψυκτικών με ζάχαρη, τα οποία συνδέει με την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Τα self-service μηχανήματα διάθεσης αναψυκτικών βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια σε εστιατόρια και καφέ πολλών χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο όπου τον επόμενο χρόνο πρόκειται να επιβληθεί φόρος στα αναψυκτικά.onmed.gr

#Tags: Γαλλία

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.