, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πλατφόρμες για τα ενυπόθηκα ακίνητα

Λαμβάνουν θέσεις οι τράπεζες εν όψει του νέου κύματος των πλειστηριασμών που θα ξεκινήσουν να διενεργούνται ηλεκτρονικά και με διαδικασίες-εξπρές από τον Σεπτέμβριο και αναζητούν συνεργασίες με διεθνείς εταίρους ώστε να είναι έτοιμες να διαχειριστούν το μεγάλο στοκ των ακινήτων που ενδεχομένως θα περιέλθει στην ιδιοκτησία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες βρίσκονται σε συζητήσεις με μεγάλες πλατφόρμες διαχείρισης ακινήτων του εξωτερικού, για να καταλήξουν σε συνεργασίες που θα ενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους και θα προβλέπουν έναν αναλυτικό σχεδιασμό για το πώς θα κινηθούν στο ζήτημα διαχείρισης του στοκ των ακινήτων. Οι συνεργασίες αυτές είναι ανεξάρτητες από τις εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείριση και την ανάκτηση των καθυστερούμενων οφειλών.

Οπως είναι γνωστό, οι τράπεζες έχουν έτοιμες λίστες με περίπου 8.000-10.000 ακίνητα που σκοπεύουν να βγάλουν φέτος στο «σφυρί» και άλλα τόσα που δρομολογούνται να βγουν στον πλειστηριασμό το 2018.
Επείγονται δε να υπογράψουν τις συνεργασίες με τις πλατφόρμες διαχείρισης διότι ακόμα και στην περίπτωση που δεν θα εκδηλώνεται ενδιαφέρον για το εκπλειστηριαζόμενο ακίνητο, ο πλειστηριασμός δεν θα κηρύσσεται άγονος και θα αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα. Ενώ θα υπάρχει στόχευση για τα ακίνητα που ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Πιο απλά, οι πλατφόρμες για τη διαχείριση των ακινήτων θα «χαρτογραφήσουν» όλα τα ενυπόθηκα ακίνητα, και ο πρώτος διαχωρισμός θα αφορά τόσο τα μη εξυπηρετούμενα, όσο και τα εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ακίνητα ως εμπράγματη εξασφάλιση.
Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει η «μεγάλη εικόνα» για τα δάνεια που μπορούν να ανακτηθούν. Το «σκανάρισμα» όμως έχει και άλλες παραμέτρους. Για παράδειγμα σε ποια περιοχή βρίσκονται, αν είναι διαμερίσματα ή μονοκατοικίες, αποθήκες ή γκαράζ, αν βρίσκονται σε φτηνές ή ακριβές γειτονιές, το εμβαδόν τους, η παλαιότητά τους κ.λπ.
Οι πληροφορίες αυτές είναι κρίσιμες διότι καθώς οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται σύντομα ηλεκτρονικά, θα μπορούν να συμμετέχουν και να «κτυπάνε» τα ακίνητα και αλλοδαποί, οι οποίοι ενδεχομένως μπορεί να θέλουν να αποκτήσουν ακίνητα σε νησιά ή σε τουριστικές περιοχές.
Σε πρώτο πλάνο
Αυτό είναι άλλωστε και το πρώτο μέλημα του SSM, το οποίο έθεσε στα στελέχη των τραπεζών και η επικεφαλής του, Daniele Nouy, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, πιέζοντας για άμεση ανάκτηση εμπράγματων εξασφαλίσεων, κυρίως από τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», που μπαίνουν σε πρώτο πλάνο στις προσπάθειες των τραπεζών να ελαφρύνουν τα χαρτοφυλάκιά τους από οτιδήποτε «τοξικό».
Μάλιστα τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν ως χαοτική την κατάσταση που επικρατεί, αφού το ίδιο ακίνητο έχει πάνω του δύο, ακόμα και τρεις προσημειώσεις για περισσότερα από ένα δάνειο. Και κάθε προσημείωση εμφανίζεται με διαφορετικό κωδικό.
70.000 ΟΙ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ
Από τα στοιχεία και τις διασταυρώσεις των τραπεζών υπολογίζεται ότι 60.000-70.000 άτομα είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η αναλογία είναι 50% δανειολήπτες στεγαστικών-καταναλωτικών και 50% δανειολήπτες επιχειρηματικών χορηγήσεων. Σημαντικό είναι και το ποσοστό δανειοληπτών, οι οποίοι λόγω μείωσης των εισοδημάτων τους σταμάτησαν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, προκειμένου να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο διαβίωσης.ethnos.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.