, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ποιες πόλεις αναμένεται να πλημμυρίσουν στα επόμενα 30 χρόνια

550_334_552863Άνοδο της στάθμης των ωκεανών έως και δύο μέτρα μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν μεγαλουπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη έως το τέλος του αιώνα μας, με τη στάθμη των θαλασσών του πλανήτη να ανέβει κατά μέσο όρο 20 εκατοστά περίπου έως το 2050.
Ωστόσο, η άνοδος των υδάτων δεν θα είναι ομοιόμορφη. Πάνω από το 90% των παράκτιων πόλεων αναμένεται να αντιμετωπίσουν άνοδο των υδάτων μεγαλύτερη από 20 εκατοστά. Σε μερικές παράκτιες περιοχές, που επηρεάζονται περισσότερο από τη δυναμική των ωκεανών, όπως στην ατλαντική ακτή των ΗΠΑ και στις νορβηγικές ακτές, η άνοδος μπορεί να φθάσει τα 40 εκατοστά.
Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, η αύξηση της θερμοκρασίας στη συνέχεια ξεφύγει και φθάσει τους πέντε βαθμούς Κελσίου έως το 2010, τότε και η άνοδος των υδάτων θα φθάσει κατά μέσο όρο τα 90 εκατοστά. Αλλά σε αρκετές παράκτιες πόλεις η άνοδος των νερών μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1,8 μέτρα.Μία αύξηση θερμοκρασίας έως δύο βαθμούς θεωρείται το αποδεκτό όριο από τη διεθνή κοινότητα, πέρα από τα οποίο οι επιπτώσεις γίνονται ανησυχητικά μεγάλες.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου, ορισμένα κλιματολογικά μοντέλα προβλέπουν ότι μια τέτοια αύξηση θα συμβεί πιθανώς μεταξύ 2040-2050.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σβετλάνα Γεβρέγιεβα του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της Βρετανίας στο Λίβερπουλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έκαναν -με τη βοήθεια υπολογιστών- εκτιμήσεις για την επίπτωση της αύξησης της θερμοκρασίας στην άνοσο των υδάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαβάνοντας 136 παράκτιες πόλεις.Η μελέτη προειδοποιεί ότι μετά το 2050, αν οι κλιματικές εξελίξεις και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους επιδεινωθούν, ουκ ολίγες σήμερα ταχέως αναπτυσσόμενες πόλεις θα έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους για να αντιδράσουν στην επικίνδυνη άνοδο των υδάτων.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν δεν «φρεναριστεί» η αύξηση της θερμοκρασίας μετά το 2050, τότε η στάθμη των υδάτων θα εμφανίσει άνοδο με ρυθμό ταχύτερο (πάνω από ένα εκατοστό ανά έτος) από κάθε άλλη εποχή στη διάρκεια του ανθρώπινου πολιτισμού, δηλαδή από την αυγή της Εποχής του Χαλκού.
Με βάση το άσχημο σενάριο για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τη μελέτη, η Νέα Υόρκη μπορεί να αντιμετωπίσει άνοδο της στάθμης των υδάτων κατά 1,09 έως 2,24 μέτρα, η Νέα Ορεάνη 0,88 έως 2,01 μέτρα, το Λονδίνο 0,75 έως 1,82 μέτρα, το Αμβούργο 0,95 έως 1,95 μέτρα, η Μανίλα 0,92 έως 1,99 μέτρα, το Χονγκ Κονγκ 0,90 έως 1,90 μέτρα κ.α.Η κυβέρνηση ισχυρίζεται επίσης ότι θα ανταποκριθεί στη δέσμευση που συμφωνήθηκε στο Κανκούν το 2010, για μείωση των εκπομπών κατά 5% το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2000.
Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν ήδη επισημάνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω «δημιουργικής λογιστικής».«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να αξιολογηθεί η πρόοδος, λόγω έλλειψης ενημέρωσης από την κυβέρνηση», δήλωσε η Μακ Γκλέιντ.
Άνοδος θερμοκρασίας
Η άνοδος της θερμοκρασίας αποτελεί μείζον θέμα έρευνας για τους επιστήμονες καθώς και αυτό το καλοκαίρι καταγράφηκε ως το θερμότερο στην ιστορία, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) ο Αύγουστος ήταν ο 16ος μήνας στη σειρά που σημείωσε ρεκόρ θερμοκρασίας, το μεγαλύτερο τέτοιο σερί εδώ και 137 χρόνια που κρατούνται αρχεία. Η άνοδος της θερμοκρασίας οφείλεται κυρίως στο συνδυασμό των επιδράσεων του φαινομένου Ελ Νίνιο και της μακροχρόνιας ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με την Αχίρα Σάντσεζ-Λούγκο του Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικών Πληροφοριών της NOAA.
Για τα έτη πριν από το 1880, οι επιστήμονες βασίζονται σε παλαιοκλιματικά αρχεία, όπως πυρήνες πάγου, δακτυλίους δέντρων και ιζήματα λιμνών. «Είναι εύλογο να πιστεύουμε ότι αυτό το καλοκαίρι ήταν το θερμότερο εδώ και χιλιάδες χρόνια, ίσως και περισσότερο», δήλωσε ο μετεωρολόγος Μάικλ Μαν, του Πανεπιστημίου Πεν Στέιτ.Περιοχές όπως η βόρεια Νότια Αμερική, η Κεντρική και η Νότια Αφρική, η Μέση Ανατολή, η βορειοδυτική και ανατολική Ρωσία, η Κίνα, η Ινδονησία, η Νέα Ζηλανδία και η δυτική Αλάσκα σημείωσαν όλες ρεκόρ θερμοκρασίας φέτος το καλοκαίρι, αναφέρει η έκθεση της NOAA.
Η τελευταία φορά που η Γη είχε ένα μήνα με χαμηλότερη θερμοκρασία από το μέσο όρο του 20ού αιώνα, ήταν ο Δεκέμβριος του 1984, σύμφωνα με τη Σάντσεζ-Λούγκο.Με τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους να σημειώνουν ρεκόρ θερμοκρασίας, είναι σχεδόν βέβαιο πως το 2016 θα ξεπεράσει το 2015 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.
Τα δεδομένα από όλες τις μετεωρολογικές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν ότι η Γη βιώνει τις πιο υψηλές θερμοκρασίες από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία. Τώρα, τα τελευταία ευρήματα των επιστημόνων της NASA αποκαλύπτουν ότι η Γη θερμαίνεται με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και 1.000 χρόνια. Σύμφωνα με τη NASA, ο πλανήτης θα συνεχίσει να θερμαίνεται τουλάχιστον 20 φορές γρηγορότερα από τον ιστορικό μέσο όρο για τα επόμενα 100 χρόνια.
«Τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε πραγματικά μεταβεί σε μία πρωτοφανή κατάσταση σε σύγκριση με τα προηγούμενα 1.000 χρόνια», δήλωσε ο Γκάβιν Σμιντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA.Ο Ιούλιος του 2016 ήταν ο προηγούμενος πιο θερμός μήνας στην ιστορία και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία φέτος έφτασε τον 1,38 βαθμό Κελσίου πάνω από τα μέσα επίπεδα του 19ου αιώνα.
Αυτός ο αριθμός είναι επικίνδυνα κοντά στο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που έχει καθοριστεί από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η NASA προειδοποιεί ότι οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται δραματικά με τους τρέχοντες ρυθμούς.
Σύμφωνα με τον Σμιντ, για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση κάτω από το όριο του 1,5 βαθμού, απαιτείται σημαντική και πολύ ταχεία μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και συντονισμένα έργα γεωμηχανικής.«Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι απίθανο. Αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε καν περικοπές εκπομπών ανάλογες με τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου», όπως πρόσθεσε.real.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.