, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ποιοι ακούγονται για υποψήφιοι… υποψήφιοι περιφερειάρχες Κ. Μακεδονίας

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης
Μπορεί οι κάλπες για τις περιφερειακές εκλογές να «στηθούν» σε δυο χρόνια, ωστόσο ορισμένοι ετοιμάζονται για να γίνουν… «τοπικοί πρωθυπουργοί». Η αλήθεια είναι πως η ονοματολογία για τις υποψηφιότητες των υποψηφίων Περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι τόσο έντονη, σε αντίθεση με τις κάλπες που θα «στηθούν» για τους δήμους της χώρας ή τις εθνικές εκλογές, ωστόσο έχει ξεκινήσει.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή της εταιρίας Interview, Δημήτρη Βασιλειάδη που μίλησε στην Karfitsa «οι υποψηφιότητες στις περιφερειακές εκλογές αλλά και οι δημοτικές κάλπες θα εξαρτηθούν από πολλά». Ο ίδιος μάλιστα αναφέρεται σε διάφορα σενάρια και υποθέσεις που μπορούν να επηρεάσουν τόσο τις υποψηφιότητες, όσο και τους νέους «τοπικούς πρωθυπουργούς» που θα εκλεγούν το 2019.
«Το πρώτο σενάριο σχετίζεται με τον ίδιο τον εκλογικό νόμο. Εάν θα αλλάξει, όπως λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, τότε οι επόμενοι περιφερειάρχες θα είναι πιο αδύναμοι από ότι είναι σήμερα, αφού θα πρέπει να διοικήσουν με ετερόκλητα περιφερειακά συμβούλια την περιοχή τους. Άρα η θέση του περιφερειάρχη γίνεται λιγότερο ελκυστική» υποστηρίζει ο κ. Βασιλειάδης.
Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Βασιλειάδη σχετίζεται με τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος: «η πόλωση θα είναι μεγαλύτερη και τα ονόματα που θα «παίξουν» ή θα ακουστούν επίσης πιο… βαριά εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν μετά τις αυτοδιοικητικές». «Πολλοί θα θεωρήσουν ότι η συμμετοχή τους στις περιφερειακές ή τις δημοτικές εκλογές θα τους βοηθήσει σε ενδεχόμενη εκλογή τους στις βουλευτικές εκλογές, αφού θα λάβουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα».
«Εάν τώρα, οι κάλπες στηθούν πριν τις εκλογές στις περιφέρειες και κερδίσει η ΝΔ τότε οι υποψηφιότητες θα είναι πολλές και θα υπάρχει επίσης έντονο ενδιαφέρον, αφού ο Μητσοτάκης θα θελήσει μετά να ελέγχει όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο ΣΥΡΙΖΑ, που είτε κερδίσει είτε χάσει, θα επιδιώξει να έχει ισχυρή εκπροσώπηση στην τοπική αυτοδιοίκηση κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι είναι κυβέρνηση εδώ και δυόμιση χρόνια» καταλήγει ο κ. Βασιλειάδης.
Ποια είναι όμως τα ονόματα που ακούγονται σήμερα για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας;
Νέα Δημοκρατία
Το σίγουρο όνομα από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας είναι εκείνο του σημερινού Περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος έχει δηλώσει πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας καθώς θέλει να ολοκληρώσει το έργο του. Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα έχει και την στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυμίζουμε πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας πως ο νεαρός Περιφερειάρχης που πρόσφατα έγινε πατέρας θα έχει τη στήριξη του κόμματος.
Υποψήφιος… υποψήφιος περιφερειάρχης όπως ακούγεται επιθυμεί να είναι και ο σημερινός βουλευτής της ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος ωστόσο διαμηνύει πως δεν θα πάει κόντρα με τη «γραμμή» και τις επιθυμίες του κόμματός του. «Αν δηλαδή η ΝΔ επιθυμεί την υποψηφιότητα κάποιου άλλου, δεν θα είναι απέναντι στη βούληση Μητσοτάκη» εξηγεί στην Karfitsa πολιτικός φίλος του κ. Καράογλου.
Στην Β. Όλγας 198 επιθυμεί να επιστρέψει και ο πρώην αντινομάρχης Γιώργος Τσαμασλής, ο οποίος ωστόσο μέχρι σήμερα κρατά τα χαρτιά του κλειστά.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Από τον ΣΥΡΙΖΑ τα ονόματα που «παίζουν» είναι δυο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης της Κουμουνδούρου έχει ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Μάρκος Μπόλαρης. Για την ίδια θέση ακούγεται και το όνομα του  προέδρου της εταιρίας «Εγνατία Οδός Α.Ε.» Απόστολου Αντωνούδη, ο οποίος αναμένεται να είναι και υποψήφιος βουλευτής στην δεύτερη εκλογική περιφέρεια του νομού.
Από το ΠΑΣΟΚ και τον ευρύτερο κεντρώο χώρο για… υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ακούγονται… δυο ονόματα. Του Γιάννη Μαγκριώτη και του Χρήστου Παπαστεργίου. Ο πρώτος εδώ και δυο χρόνια έχει συγκροτήσει μια ανεξάρτητη κίνηση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία εργάζεται και καταθέτει προτάσεις για τα προβλήματα της περιοχής. Η κίνηση “Προοδευτικοί Πολίτες” αναμένεται να συγκροτήσει δικό της ψηφοδέλτιο το οποίο μπορεί να στηριχτεί και από το ΠΑΣΟΚ. Το όνομα του Γιάννη Μαγκριώτη “παίζει” αν και ο ίδιος προς το παρόν δηλώνει πως δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης.  «Κλειστά» τα χαρτιά του κρατά και ο νυν δημοτικός σύμβουλος και πρώην γραμματέας ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου ο οποίος το 2014 φέρεται να επιδίωκε μια υποψηφιότητα για τη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από την τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (Ευ. Βενιζέλος).
Ενδιαφέρον για να ηγηθεί μιας παράταξης που θα υποστηριχτεί από τα κόμματα του ευρύτερου κεντρώου και μεταρρυθμιστικού χώρου αναμένεται να εκδηλώσει και η σημερινή περιφερειακή σύμβουλος και στο παρελθόν υποψήφια Περιφερειάρχης Νιόβη Παυλίδου.
Σε ό,τι αφορά το «ΠΟΤΑΜΙ» και τον Σταύρο Θεοδωράκη στο παρελθόν η Σεβαστουπόλεως δεν στήριξε σχήματα αλλά συγκεκριμένες προσωπικότητες όπως αυτή του Γιάννη Μπουτάρη στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν ξέρουμε εάν αυτή τη φορά θα κρατήσει την ίδια στάση. Μια υποψηφιότητα ωστόσο που θα μπορούσε να «περπατήσει» είναι εκείνη του γραμματέα Ποταμιού Β’ Θεσσαλονίκης και υποψηφίου βουλευτή στην ίδια εκλογική περιφέρεια Νίκου Νυφούδη. Υπενθυμίζεται πως πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 το «όνομα» του κ. Νυφούδη «έπαιζε» σε ορισμένα «πηγαδάκια» για την θέση του υποψηφίου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, υποστηριζόμενου από τη Δράση, με την ηγεσία της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πραγματοποιήσει και συνάντηση.
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου όπως όλα δείχνουν θα είναι εκ νέου υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με την Λαϊκή Ενότητα, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι θα «κατεβάσουν» δικό τους ψηφοδέλτιο, χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει πως επικεφαλής αυτού θα είναι ο πρώην ευρωβουλευτής, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.