, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΡΕΠΟΡΤΑΖ "Κ": Έκκληση στην Κονιόρδου να μην γυρίσει (κι αυτή) την πλάτη στην… Αμφίπολη!

του Βαγγέλη Στολάκη
Πριν δυο χρόνια τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω σε ένα μικρό χωριό του νομού Σερρών. Ο λόγος για την Μεσολακκιά το χωριουδάκι όπου βρίσκεται ο περίφημος Λόφος Καστά, για τον οποίο γράφτηκαν πολλά. Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στην περιοχή προκειμένου να καλύψουν ειδησεογραφικά τις ιστορικές ανακαλύψεις στην περιοχή της Μακεδονίας. Δυο χρόνια μετά δήμαρχος και κάτοικοι της περιοχής κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση να τους δώσει σημασία, αφού από την ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ το μνημείο έχει αφεθεί στην τύχη του! Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι η κ. Περιστέρη έχει συνταξιοδοτηθεί και η αρχαιολογική υπηρεσία της οποίας προΐστατο παραμένει «ακέφαλη» σύμφωνα με τον δήμαρχο Κώστα Μελίτο, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα.
Η ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού από έναν άνθρωπο της Τέχνης, την ηθοποιό Λυδία Κονιόρδου γεννά ελπίδες. Ήδη ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου έχει αποστείλει σχετική επιστολή στην νέα υπουργό καλώντας την να επισκεφτεί το μνημείο και να ενημερωθεί από την ομάδα της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη για τις ανακαλύψεις μέσα στον Τύμβο Καστά. Στην επιστολή του, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης μεταξύ άλλων ζητά να αναδειχτεί ο τύμβος Καστά. «Η ευδόκιμη διακονία σας και η καρποφόρα διαδρομή σας στο στερέωμα της Τέχνης εγγυώνται μια εξίσου γόνιμη θητεία στο υπουργείο Πολιτισμού. Μια θητεία που αξίζει να εντυπωθεί στη συλλογική μνήμη και να καταγραφεί στην ιστορία του τόπου μας ως η θητεία της ανάδειξης του μοναδικού μνημείου της Αμφίπολης» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «το οικουμενικό μνημείο στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης περιμένει καρτερικά την προσοχή της Πολιτείας και την μέριμνα τού καθ’ ύλην αρμοδίου Υπουργείου. Περιμένει ν’ αποκαλύψει επιστημονικούς αλλά και αναπτυξιακούς θησαυρούς».
Μιλώντας στην KARFITSA ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κωνσταντίνος Μελίτος υποστηρίζει πως: «Δεν υπάρχει κανένα νεότερο από το υπουργείο. Έχω καλέσει ήδη την νέα υπουργό να έρθει και να επισκεφτεί το μνημείο και περιμένω να μου απαντήσει. Είμαστε σε κατάσταση αναμονής για να δούμε τις προθέσεις της» σχολιάζει ο κ. Μελίτος.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας γύρισε την πλάτη»
Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στην KARFITSA επισημαίνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε να αναδείξει το μνημείο γιατί οι αποκαλύψεις της Κατερίνας Περιστέρη, της Άννας Παναγιωταρέα και της Λίνας Μενδώνη συνέπεσαν με την προεκλογική περίοδο και τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν είναι δυνατό να έχουμε στην περιοχή μας ένα τέτοιο μνημείο και να μην γίνονται κινήσεις, ώστε να μετατραπεί αυτό σε επισκέψιμο. Εάν το μνημείο γίνει επισκέψιμο τότε στην περιοχή θα γίνει πανικός και θα υπάρξει και η ανάλογη ανάπτυξη» σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
Αυτή την περίοδο η Αμφίπολη βρίσκεται σε στάση αναμονής. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αμφίπολης «εδώ και δυο χρόνια δεν έχει κουνηθεί ούτε φύλλο στην περιοχή μας. Έχει καταστραφεί όλο το μνημείο. Ελπίζω ότι η νέα υπουργός θα δείξει ενδιαφέρον. Κουράστηκα να μιλάω δυο χρόνια τώρα και να ζητώ να δώσουν προσοχή στον λόφο Καστά».
Πόσο θα περιμένουν οι επενδύσεις;
Αναφορικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί το καλοκαίρι του 2014 ο κ. Μελίτος υποστηρίζει πως παραμένει, ωστόσο με την απροθυμία της κεντρικής διοίκησης να καταστήσει το μνημείο επισκέψιμο, αυτό θα εξαφανιστεί. «Εμείς προχωράμε το υδατοδρόμιο στο λιμάνι της Αμφίπολης. Δεν μας ενδιαφέρει όμως αποκλειστικά η ανάπτυξη του λόφου Καστά. Εμείς διαθέτουμε έναν τεράστιο αρχαιολογικό χώρο, και προωθούμε την συνολική ανάπτυξη του τόπου μας» υποστηρίζει. Τονίζει δε: «ζούσαμε και πριν το μνημείο. Και παλιά έγιναν και σήμερα εξακολουθούν να γίνονται έργα. Εμείς υποβάλλουμε προτάσεις για να ενταχθούμε σε κοινοτικά προγράμματα. Δεν θα πεθάνουμε κι όλας εάν δεν γίνουν έργα στο μνημείο».
Σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση ο δήμαρχος Αμφίπολης υποστηρίζει πως βρίσκεται σε επίπεδα προ καλοκαιριού 2014. «Έχουμε τουρίστες και στον τύμβο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης. Η κίνηση είναι στα επίπεδα πριν τον Αύγουστο του 2014 οπότε και ξεκίνησαν οι μεγάλες αποκαλύψεις και ανακοινώσεις για τα ευρήματα».
Σπεύδουν άνθρωποι της Τέχνης και των γραμμάτων
Την ίδια ώρα, προ ολίγων ημερών το μνημείο επισκέφτηκε η γνωστή συγγραφέας του βιβλίου «Το Νησί», Βικτώρια Χίσλοπ. Η αγγλίδα συγγραφέας βρέθηκε στο νομό Σερρών για την παρουσίαση του νέου βιβλίου της με τίτλο «Οι Καρτ Ποστάλ» και με την ευκαιρία επισκέφτηκε την Αμφίπολη, σε μια ξενάγηση-αστραπή. Είχε την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει από κοντά τον Λέοντα της Αμφίπολης, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής. Μάλιστα δήλωσε εντυπωσιασμένη κατά τη μικρή ξενάγηση που της έγινε από τον κ. Μελίτο και δήλωσε πως ο τόπος την εμπνέει, κάνοντας μάλιστα λόγο για θησαυρό.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.