, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σε πλήρη κινητοποίηση ο μηχανισμός αποχιονισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας!

Σε πλήρη κινητοποίηση είναι στο σύνολό του ο μηχανισμός αποχιονισμού και εκτάκτων αναγκών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με εντολή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και με την ευθύνη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και των κατά τόπους Αντιπεριφερειών.
Συνολικά 85 αποχιονιστικά μηχανήματα (60 αλατιέρες και 25 βοηθητικά οχήματα) επιχειρούν σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας και σε βασικές οδικές αρτηρίες του επαρχιακού οδικού δικτύου, ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες προμήθειας επιπλέον 4.000 τόνων αλατιού, για την αντιμετώπιση των φαινομένων και τις επόμενες μέρες, όταν σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται νέο κύμα χιονιά στην Κεντρική Μακεδονία.
Στο σύνολό του ο μηχανισμός της Περιφέρειας θα είναι σε διαρκή κινητοποίηση και επιφυλακή για την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα, και εφόσον απαιτηθεί θα υπάρξει και νέα προμήθεια αλατιού, παρότι υπάρχει διαβεβαίωση από τις υπηρεσίες για την επάρκειά του.
Αναφορά προβλημάτων με αποκλεισμούς οικισμών ή δρόμων ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει υπάρξει, όμως η χιονόπτωση συνεχίζεται και οι πολίτες καλούνται να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, περιορίζοντας τις μετακινήσεις τους και φροντίζοντας ώστε τα οχήματα να είναι εξοπλισμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες, να έχουν επάρκεια καυσίμου, ακολουθώντας σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες της Τροχαίας (χαμηλές ταχύτητες, καλή κατάσταση οχημάτων, φορτισμένα κινητά τηλέφωνα κτλ.).
«Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε σε διαρκή κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή που άρχισε η εκδήλωση των χιονοπτώσεων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα, αφού εκτός της χιονόπτωσης υπάρχουν και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας επιχειρεί σε όλο το οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συνδράμει όπου είναι δυνατό και το έργο των 38 Δήμων. Έχω ζητήσει διαρκή επιφυλακή για όλο το επόμενο διάστημα και για όσο διαρκέσουν τα φαινόμενα, αναλόγως και των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Επίσης, φροντίσαμε εγκαίρως να ρίξουμε αλάτι σε όλο το δίκτυο ευθύνης μας, ενώ προμηθευτήκαμε επιπλέον 4.000 τόνους, ώστε να έχουμε διασφαλισμένη επάρκεια και για το επόμενο διάστημα. Απευθύνω έκκληση και στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες της Τροχαίας και της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να είναι ασφαλείς και να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζει ότι είναι σε εικοσιτετράωρη λειτουργία ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 για όσους πολίτες αντιμετωπίσουν προβλήματα σε οποιαδήποτε περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Προτεραιότητα του μηχανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι το εθνικό οδικό δίκτυο, η περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης και οι δρόμοι που οδηγούν προς τα νοσοκομεία και το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Επίσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης να απαγορεύσει την κίνηση βαρέων οχημάτων ειδικά στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, ενώ ζητήθηκε κι από τους Δήμους να μεριμνήσουν προκειμένου να διατηρηθεί η προσβασιμότητα στο οδικό δίκτυο ευθύνης τους. Η Περιφέρεια είναι σε συνεργασία με τους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο τυχόν προβλήματα.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.