, Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

search icon search icon

Στην ουρά… για τη «γαλάζια λίστα» στην Πιερία

του Βαγγέλη Μπαντέ
«Γρίφος» για δυνατούς λύτες αναμένεται να αποτελέσει για τη Ν.Δ. η κατάρτιση του ψηφοδελτίου του κόμματος στην Πιερία για τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν.  Με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει υπερπληθώρα… ενδιαφέροντος από παλαιά και νέα στελέχη που διεκδικούν μια θέση στη «γαλάζια λίστα» και η  ονοματολογία δίνει και παίρνει. Από τα  πρόσωπα που ακούγονται, άλλα θεωρούνται «σίγουρα», άλλα «φαβορί» και άλλα απλά… κουβεντιάζονται!  Πάντως, αν λάβει κανείς υπόψη τις δηλώσεις του Προέδρου του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη που κάνουν λόγο για ριζική ανανέωση των ψηφοδελτίων κανείς δεν πρέπει να νιώθει σίγουρος.  Να σημειωθεί ότι ο  συγκεκριμένος νομός αποτελεί «κάστρο» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ακόμη και σε δύσκολες εποχές η Ν.Δ. κράτησε υψηλά ποσοστά. Μάλιστα, την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, η τετραεδρική Πιερία είχε δώσει τέσσερις βουλευτές στη Ν.Δ., μένοντας η περιοχή χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση από την αντιπολίτευση.
Οι παλιοί της λίστας
Αυτοδίκαιη υποψηφιότητα, με τα σημερινά δεδομένα,  θεωρείται αυτή του νυν εκλεγμένου της Ν.Δ.   Κώστα Κουκοδήμου, ο οποίος βρίσκεται στο κοινοβούλιο εκπροσωπώντας την Πιερία από το 2007. Στους «παλιούς» συγκαταλέγεται ο πρώην Υφυπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος πολιτεύεται από το 1997, κρατώντας σημαντικές  δυνάμεις τόσο μέσα στο κόμμα, όσο και στην τοπική κοινωνία.   Ο επί δώδεκα συναπτά έτη νομάρχης Πιερίας (1998 – 2010) Γιώργος Παπαστεργίου «φιγουράρει» στη λίστα. Ήταν υποψήφιος και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 με καλές επιδόσεις, παρά τη φθορά της Ν.Δ. εκείνη την περίοδο.   Ο επιχειρηματίας και Β’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης Κλεόβουλος Θεοτόκης, με καταγωγή από το Αιγίνιο, ήταν υποψήφιος βουλευτής Πιερίας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, συμμετέχοντας στην τιμητική 6η θέση του ψηφοδελτίου. Εκτιμάται πως στις επόμενες εκλογές, εφόσον γίνουν μετά τον Μάρτιο, θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στο σταυρό. Ένα από τα πρόσωπα που συζητείται στα κομματικά «πηγαδάκια»  είναι αυτό του οικονομολόγου Φώντα Μπαραλιάκου, άνθρωπος εμπιστοσύνης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Πιερία. Ήταν υποψήφιος βουλευτής το 2012, αλλά στις εκλογές του 2015 δεν συμμετείχε.  Στους λεγόμενους… πολιτευτές συγκαταλέγεται και ο δημόσιος υπάλληλος Δημήτρης Μπέης, ο οποίος ήταν υποψήφιος και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.
Η γυναικεία παρουσία
Το ενδιαφέρον από το γυναικείο φύλο  της Πιερίας  για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. δεν είναι ιδιαίτερα  μεγάλο, καθώς μόνο δύο γυναίκες «παίζουν δυνατά». Συγκεκριμένα, η πρώην Βουλευτής Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, η οποία στις εκλογές του 2015 ήρθε δεύτερη σε ψήφους, αν και δεν επανεκλέχθηκε, καθώς η Ν.Δ. εξέλεξε μόνο ένα. Το δεύτερο γυναικείο πρόσωπο είναι αυτό της Έφης Μπάσδρα, αναπληρώτριας καθηγήτριας του ΕΚΠΑ και πρώην  πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον εκδήλωσε και η συμβολαιογράφος Στέλλα Μαντουλίδου.
Και το… «νέο αίμα»
Δεδομένη θεωρείται η ανανέωση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Και στην Πιερία υπάρχει «μαγιά» νέων στελεχών που αναμένεται να ριχτούν στη «μάχη» του σταυρού.  Ο δικηγόρος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης Θανάσης Λιακόπουλος, προσωπικός φίλος του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη, είναι ένα από τα πρόσωπα που «παίζει δυνατά». Ανήκει στη γενιά των 40αρηδων, είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και  με έντονη παρουσία στα τοπικά δρώμενα. Στο «κάδρο» των υποψηφίων  προστίθεται   και ο «Μητσοτακικός της παρέας» δημοσιογράφος – σύμβουλος επικοινωνίας Λευτέρης Μωϋσιάδης, προσωπικός φίλος της Ντ. Μπακογιάννη. Επίσης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.  Από τα νέα ονόματα που ακούγονται είναι και αυτό του προέδρου της δημοτικής τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. στην Κατερίνη Σπύρου Κουλκουδίνα, φαρμακοποιός στο επάγγελμα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.