, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Στον τάφο της Αμφίπολης ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την ανασκαφή της Αμφίπολης επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Η ξενάγηση του κ. Μητσοτάκη στην περιοχή και την ανασκαφή έγινε από τον κ. Τζιτζικώστα, παρουσία του Γραμματεία της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, της Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ Όλγας Κεφαλογιάννη, των Βουλευτών Σερρών Κώστα Καραμανλή και Φωτεινής Αραμπατζή, των Βουλευτών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης Σταύρου Καλαφάτη, Κώστα Γκιουλέκα, Έλενας Ράπτη και Σάββα Αναστασιάδη, του Ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φάνη Παπά, του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρου Κυρίζογλου, του Δημάρχου Αμφίπολης Κώστα Μελίτου, εκπροσώπων των τοπικών φορέων των Σερρών και της Αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη.
Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε τη σταθερή βούληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ενισχύσει με κάθε τρόπο το σπουδαίο μνημείο και την ανασκαφή και ανέλυσε στον Πρόεδρο της ΝΔ τις κυριότερες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια:
2012 – Πρώτη χρηματοδότηση με 100.000 ευρώ για να ξεκινήσει η ανασκαφή από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
2013 – Επιπλέον 50.000 για να συνεχιστεί η ανασκαφή στον αύλειο χώρο από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά την επίσκεψη του τότε Υπουργού, Κώστα Τζαβάρα, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.
2013 – Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επανεκκινήθηκε και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του οδικού άξονα Αμφίπολης – Σερρών, προϋπολογισμού 37,5 εκ. ευρώ και μήκους 27 χλμ. (τμήμα Αμφίπολη – Μεσορράχη). Αφορά στη σύνδεση της Εγνατίας Οδού με τον οικισμό, στον οποίο βρίσκεται η ανασκαφή.
2016 – Προετοιμασία υποβολής πρότασης χρηματοδότησης έργων και παρεμβάσεων στην Αμφίπολη (δημιουργία κέντρου επισκεπτών, μονοπατιών περιήγησης, προβολή και στήριξη του μνημείου και ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής) στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg «Ελλάδα – Βουλγαρία», ύψους 1,5 εκ. ευρώ.
2016 – Προγραμματισμός για την ένταξη των αναγκαίων έργων για την πρόοδο της ανασκαφής και τη δημιουργία συνθηκών επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, ύψους 1 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
2017 – Έγκριση του διασυνοριακού προγράμματος Interreg «Ελλάδα – Βουλγαρία» για την Αμφίπολη, ύψους 1,5 εκ. ευρώ.
2017 – Έκδοση Πρόσκλησης από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς το Υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία ποσό 1 εκ. ευρώ αφορά στην Αμφίπολη.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη που αντιλήφθηκε τη σπουδαιότητα του μνημείου, γι’ αυτό και εκταμιεύσαμε τα πρώτα χρήματα για να αρχίσει η ανασκαφή. Θα στηρίξουμε την ανασκαφή με όλες τις δυνάμεις μας μέχρι να ολοκληρωθεί, να στηριχθεί το μνημείο, να γίνει ο χώρος επισκέψιμος και με μια διεθνή εκστρατεία προβολής να αναδείξουμε την περιοχή. Πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία του μνημείου, ενώ ήδη έχουμε προγραμματίσει τα επόμενα βήματά μας, διασφαλίζοντας συνολικά περίπου 2,5 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα Interreg ‘Ελλάδας – Βουλγαρίας’ κι από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για να πετύχουμε το στόχο μας. Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε στην τύχη του αυτό το μοναδικό αρχαιολογικό μακεδονικό μνημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος και είμαι χαρούμενος που σήμερα ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για την Αμφίπολη», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανάγκη να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες της ανασκαφής, να υπάρξει μόνιμη υποστύλωση και να κινηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες, ώστε το μνημείο να καταστεί, το συντομότερο δυνατό επισκέψιμο. Ο Πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχει γίνει η πρόοδος που θα έπρεπε με ευθύνη της Κυβέρνησης και πως δεν έπρεπε μια τόσο σημαντική ανασκαφή να γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.
«Το μνημείο αυτό χρονολογείται από τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα -όπως υποστηρίζουν και οι ειδικοί- κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι Μακεδονικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της ΝΔ, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν συναντούμε τέτοια μνημεία κάθε μέρα και για μια χώρα με εξαιρετικά πλούσια πολιτιστική κληρονομιά».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.