, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Τέλος στις βαρετές εκδηλώσεις που ένας μιλάει, χειροκροτούμε και φεύγουμε»

Η Μελίνα Δερμεντζοπούλου εκτός από κόρη του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Αλέξανδρου, είναι δικηγόρος. Και μάλιστα μάχιμη, αφού το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης έχει γίνει το δεύτερο σπίτι της. Στην κοινωνία της πόλης έγινε γνωστή από την υποψηφιότητά της για τη θέση της δημοτικής συμβούλου στις δημοτικές εκλογές του 2010, με το ψηφοδέλτιο του Κώστα Γκιουλέκα. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, και μάλιστα από τα πιο ενεργά, ασχολείται με τα κοινά και καταθέτει απόψεις για να γίνει η… πολιτική πιο ελκυστική στους πολίτες και τους νέους. Μιλώντας στην KARFITSA και σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα λέει ότι η συναίνεση που ζητά ο πρωθυπουργός έχει γίνει λέξη «λάστιχο», ζητά εκλογές και προτείνει αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Νέα Δημοκρατία και μάλιστα άμεσα. 
 
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
Γιατί ένας νέος και μάλιστα επαγγελματίας να θελήσει να ασχοληθεί με τα… κοινά;
Γιατί τον κόσμο μπορούμε να τον αλλάξουμε, μπορούμε να τον βελτιώσουμε μόνο με τη συμμετοχή. Η ενασχόληση με τα κοινά έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά θολά, παρεξηγημένα έως κι απωθητικά και κουβαλάει αρνητικό φορτίο. Υπάρχει όμως μια μεγάλη παρεξήγηση. Με τα δημόσια πράγματα ασχολούμαστε όλοι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο! Καθημερινά, ασυνείδητα. Τη στιγμή που προβληματιζόμαστε για το που θα πετάξουμε τα σκουπίδια μας, την ώρα που παρακολουθούμε ειδήσεις, όταν επιχειρηματολογούμε στην κουβέντα με τους φίλους μας για κάποιο επίκαιρο ζήτημα, όταν απαντούμε σε ερωτήσεις των παιδιών, όταν συμμετέχουμε σε συλλογικότητες για διάφορους σκοπούς, μέχρι φυσικά τη στιγμή που ψηφίζουμε. Η ζωή έχει την πολιτική μέσα της. Εκείνο που προφανώς προβληματίζει είναι το σημερινό πολιτικό σύστημα, το οποίο, η αλήθεια είναι ότι έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Σας απαντώ λοιπόν ότι για μένα η ενασχόληση με τα δημόσια πράγματα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ίδια τη ζωή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε στις περασμένες εκλογές να έρθει πρώτος ακόμα και στην Θεσσαλονίκη που θεωρείται διαχρονικά «γαλάζιο» προπύργιο. Τι πρέπει να κάνει η Διοικούσα Επιτροπή του νομού για να αλλάξει τους… συσχετισμούς;
Μετά από την περίοδο αυτή της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει και παρουσιάζει διαρκώς το σχέδιο και τις προτάσεις της και δείχνει να είναι έτοιμη να αποτελέσει τον φορέα εκείνο που θα κυβερνήσει την Ελλάδα της κρίσης με τον πιο αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο. Έχοντας διδαχθεί από τις αστοχίες του παρελθόντος με επίγνωση του εθνικού και του διεθνούς γίγνεσθαι. Οι επιμέρους οργανώσεις, όπως και στο νομό Θεσσαλονίκης, πρέπει να δημιουργούν τις συνθήκες αλληλεπίδρασης του φορέα με τον πολίτη. Ο πολίτης να μπορεί να καταθέσει την άποψή του και ο φορέας να μπορεί να εξηγήσει και διοχετεύσει το μήνυμά του. Με ειλικρίνεια κι εντιμότητα. Σε κάθε μέρος δε της Ελλάδας, έτσι και στη Θεσσαλονίκη, στόχος της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, να θέσουμε την ατζέντα των θέσεών μας για την περιοχή, εν προκειμένω για τη Θεσσαλονίκη, και να μοιραστούμε το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα.
Εκλογές τώρα ή συναίνεση στην παρούσα Βουλή για να αποφύγουμε τα χειρότερα;
Η συναίνεση είναι άλλη μια έννοια που την έχουμε κάνει λάστιχο. Χρησιμοποιείται κάθε φορά διαφορετικά. Από μόνη της εκφράζει θετική διάθεση.  Στην παρούσα όμως συνθήκη, ποιο ερώτημα τίθεται για την ΝΔ; Να συμφωνήσει σε μια σε μια πρόταση, στο σχεδιασμό της οποίας δεν είχε καμία συμμετοχή, μέσα σε ένα περιβάλλον τρομακτικής ύφεσης κι ανασφάλειας που τα τελευταία    χρόνια οξύνθηκε διαμορφώθηκε από άλλους και να δεσμεύσει τη χώρα και όλους εμάς για το μέλλον με αβέβαια αποτελέσματα. Την κρίσιμη ώρα μετά τη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα το 2015, η ΝΔ ανέλαβε τις ευθύνες της και συμφώνησε. Τώρα δεν νομίζω ότι αυτό έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα.
 
Είστε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής της ΝΔ. Τι πρέπει να κάνει το κόμμα για να γίνει πιο… ανοικτό στην κοινωνία. Σας προβληματίζει πως στις εκδηλώσεις σας έρχονται μόνο οι κλασσικοί κομματικοί και όχι «φρέσκα» πρόσωπα, άγνωστα σε εσάς;
Εκείνο που με προβληματίζει είναι ότι πολλοί ενδιαφέροντες άνθρωποι που γνωρίζω από άλλα μετερίζια δε βρίσκουν καθόλου ελκυστική την ενσωμάτωση και την ενασχόληση σε ένα κομματικό φορέα εν γένει.  Ένα σύγχρονο κόμμα πρέπει να είναι γοητευτικό στους  πολίτες, να χρησιμοποιεί νέες μεθόδους  προσέγγισης και μετάδοσης του μηνύματος, να ξεφύγει από τις βαρετές εκδηλώσεις στις οποίες μαζευόμαστε, ένας μιλάει, χειροκροτούμε και φεύγουμε. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν και χρήματα και σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι. Παρόλα αυτά υπάρχουν δυνατότητες. Επίσης, πολύ σοβαρό για μένα είναι επιτέλους να ξεπεραστεί η νοοτροπία τόσο των μελών όσο και των παραγόντων των κομμάτων και ειδικά των κομμάτων εξουσίας, αξιοποίησης των ημετέρων και αποκλεισμού των ανθρώπων που δεν μπορούν να επιβάλλουν ή να ενταχθούν σε ένα σύστημα.  Δεν πάμε μπροστά έτσι. Δεν παράγεται κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν περνάει και κανείς όμορφα.
Είστε δύο συνεχόμενες θητείες μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Έχετε εκλεγεί σε διάφορες κομματικές θέσεις. Να υποθέσουμε πως επόμενος στόχος είναι η «γαλάζια» λίστα της Α’ Περιφέρειας;
Στόχος σε αυτήν την πραγματικά «ζόρικη» στιγμή είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί συλλογικά προκειμένου να καταφέρουμε να σταθούμε και στη συνέχεια να δούμε βελτίωση. Η Νέα Δημοκρατία, έχοντας πια κάνει την αυτοκριτική της, παραμένει η μόνη πραγματική αστική δύναμη που μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που έχει η χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστρώσει το σχέδιο για ένα αύριο καλύτερο, πιο αισιόδοξο, πιο φωτεινό. Όσον με αφορά, μόνη φιλοδοξία μου είναι να συμβάλλω σε αυτήν την προσπάθεια από οποιοδήποτε ρόλο και θέση.
Πως είναι να είσαι παιδί… υπουργού;
Τέλεια! Γιατί είμαι παιδί …. του Αλέκου Δερμεντζόπουλου.
Κουκιά, λίστες, οργανωτικά και πολλοί κομματικοί που μυρίζουν «φορμόλη». Είναι η πολιτική για μια γυναίκα;
Απόλυτα και δυνατά «ΝΑΙ»! Σε όλα τα επίπεδα, για όλες τις θέσεις και μάλιστα χωρίς την ανάγκη ύπαρξης θετικών διακρίσεων και ποσοστώσεων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.