, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πρώην Γερουσιαστής του Κλίντον ζητά την… κατάκτηση της Αγια-Σοφιάς

Τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως χριστιανική ορθόδοξη εκκλησία πρόκειται να ζητήσει με αίτημά του προς τις Τουρκικές αρχές ο Ελληνοαμερικανός πρώην γερουσιαστής και πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας», κ. Κρις Σπύρου.
Σε ειδική συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα 25 Μαΐου, στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, ο πρόεδρος της Ενορίας έκανε λόγο για «υποδούλωση της χριστιανικής εκκλησίας και του συμβόλου της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης» ορίζοντας ως σκοπό της ΜΚΟ, που ιδρύθηκε το 1991 και επισημοποιήθηκε το 1997, έχοντας ως έδρα το Χαμσάιρ, την «αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας στην αρχική της υπόσταση, ως ελεύθερη και διοικούσα εκκλησία, όπως ήταν δηλαδή πριν το 1453».

Έχοντας ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειές του, προσφεύγοντας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κογκρέσου, η οποία υπερψήφισε νομοσχέδιο που προέτρεπε «να δοθούν οι κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες στους νόμιμους δικαιούχους», αποστέλλοντας επίσημη έγγραφη ενημέρωση προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, και προσφεύγοντας στο τέλος στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο,  ο κ. Σπύρου αιτήθηκε «τη νομική λειτουργική διαχείριση της Αγίας Σοφίας».
«Το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μας παρέπεμψε στις τούρκικες δικαστικές αρχές. Μετά όμως ξεκίνησαν τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, για αυτό παγώσαμε το θέμα» υπογράμμισε ο πρώην γερουσιαστής και τόνισε πως «σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να το καταφέρουμε. Η Παγκόσμια Ενορία είναι έτοιμη και δικηγορικά να καταθέσει επίσημα το αίτημα στις τούρκικες αρχές και στο τέλος θα κατακτήσουμε την Αγία Σοφία».
Όπως ενημέρωσε ο κ. Σπύρου, το αίτημα πρόκειται να αποσταλεί αφού ξεκαθαριστούν οι αλλαγές του καθεστώτος στην Τουρκία, με τον ίδιο να εκτιμά πως «αρχές Σεπτεμβρίου ίσως και νωρίτερα θα το καταθέσουμε». Καταλήγοντας, υποστήριξε πως «το δικαστήριο θα μας δικαιώσει όπως και στις υποθέσεις της Τιτίνας Λοϊζίδου και των Ευάγγελου και Ιωάννη Φωκά» και κάλεσε όλους τους φορείς της εκκλησίας να συμπαρασταθούν στο έργο της Παγκόσμιας Ενορίας.
Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση έδωσαν το παρών οι αντιπρόεδροι της Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας, κ. Αντώνης Χούτος και κ. Δημήτρης Παπανικολάου, ο δημοτικός σύμβουλος της Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός, κ. Στέλιος Παπαθεμελής και ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Κιλτίδης. Τέλος, ο κ. Σπύρου πρόκειται να δώσει ομιλία με θέμα «Αγία Σοφία: η ώρα της απελευθέρωσής της ως τόπου λατρείας των απανταχού Ορθόδοξων Χριστιανών» το Σάββατο 27 Μαΐου στις 20.00 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».
Αρ. Τασούλα

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.