, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Το δικό μας σχέδιο ενάντια στη λιτότητα»

φωτο eurokinissi.gr

Της Νάντιας Γιαννακοπούλου*
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας έχει συνηθίσει σε κάκιστες διαπραγματευτικές τακτικές, φέρνοντας χείριστες συμφωνίες χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος για τη χώρα.
Από τις «αυταπάτες» του κ. Τσίπρα στην συνειδητή και μεθοδική διάλυση της μεσαίας τάξης και την περαιτέρω φτωχοποίηση των μη προνομιούχων, βρισκόμαστε και πάλι θεατές ενός έργου που αγγίζει τα όρια του παραλόγου. Παραβολουθούμε την κυβέρνηση να επαίρεται (!) για τη νέα πενταετία λιτότητας που φορτώνει στις πλάτες του ελληνικού λαού – γιατί, βεβαίως, γνωρίζουν ότι θα έχουν αποδράσει των ευθυνών τους μέχρι να αρχίσουν να ισχύουν τα μέτρα αυτά. Μέτρα επώδυνα και εντελώς αχρείαστα, που θα είχαν αποφευχθεί αν το εθνικο-λαϊκιστικό μόρφωμα που κυβερνά τη χώρα είχε επιδείξει μία στοιχειώδη σοβαρότητα, ένα ίχνος στρατηγικής στη διαπραγμάτευση. Αντί γι’ αυτό, βλέπουμε μπροστά μας περαιτέρω περικοπές και μειώσεις στο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, αποκλειστικό αποτέλεσμα της κωλισιεργίας, της παλινωδίας και της πλήρους ανικανότητας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Το περίφημο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί του «τέλους των μνημονίων» έχει πλέον καταρρεύσει οριστικά. Για άλλη μια φορά, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας φέρνουν μια συμφωνία που δεν προσφέρει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα, αλλά ούτε και ελάφρυνση των βαρών για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, και μάλιστα σε ένα περιβάλλον ύφεσης. Τα δήθεν αντίμετρα, ακόμη και αν εφαρμοστούν, ούτε στο ελάχιστο δεν πρόκειται να καλύψουν τις τεράστιες απώλειες εισοδήματος που έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες.
Υπάρχει, αλήθεια, κάποιος που να διαβλέπει σωτηρία, αναπτυξιακό ορίζοντα, σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση; Πριν τρία χρόνια ήμασταν ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση των μνημονιακών μας υποχρεώσεων και οι επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού είχαν πιάσει τόπο. Σήμερα η κυβέρνηση μας βυθίζει σε νέο κύκλο λιτότητας, σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, σε τέταρτο μνημόνιο που έρχεται να φορτώσει πέντε ακόμη δις μέτρα στα προηγούμενα 9 δις που μας έχει στοιχίσει η ανικανότητά της.
Το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και στο εξής. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να θέλουμε να τις διεκδικήσουμε. Απέναντι στην κυνική αντιμετώπιση μιας κυβέρνησης που περιπαίζει τους πολίτες που την εμπιστεύτηκαν – αλλά ουδέποτε της έδωσαν τη νομιμοποίηση για τέταρτο, δυσβάσταχτο μνημόνιο – οφείλουμε να απαντήσουμε με συγκεκριμένο σχέδιο που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στη χώρα. Προοδευτικές, δημοκρατικές, ρεαλιστικές λύσεις, συγκροτημένες προτάσεις, στρατηγική που θα επιβάλλει τη συναίνεση σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές, δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου.
Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με βασικό πυλώνα την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, με ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης ως αναπτυξιακών πόλων για την παραγωγική αναδιάρθρωση. Δίνοντας προτεραιότητα στις ξένες επενδύσεις, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την εξωστρέφεια, την αύξηση της παραγωγικότητας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την αξιοποίηση και όχι ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Με ανασυγκρότηση της μικρομεσαίας επιχείρησης, που είναι η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Με ενίσχυση της διαφάνειας και διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Και, πρωτίστως, με σεβασμό στον πολίτη, που πρέπει να τίθεται στο επίκεντρο κάθε αναπτυξιακής πολιτικής.
*Η κ. Γιαννακοπούλου είναι πρώην βουλευτής και αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.