, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Το προσφυγικό δεν αφορά μόνο Ελλάδα και Ιταλία"

Το ζήτημα της εφαρμογής των αποφάσεων για την μετεγκατάσταση προσφύγων, έθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στάθηκε ιδιαίτερα στον απογοητευτικό ρυθμό εφαρμογής των ευρωπαϊκών συμφωνιών, καθώς σχεδόν δύο χρόνια μετά, μόνο 12.700 από τους 63.000 που προβλέπονται από τις αποφάσεις, έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ένωσης.
Συμφώνησε επίσης με την πρόταση του Ευρωβουλευτή του Ποταμιού κ. Μίλτου Κύρκο για την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην μετεγκατάσταση των ανήλικων προσφύγων.
Τέλος, ο ευρωβουλευτής ρώτησε τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο, τι προτίθεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις χώρες που αρνούνται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ο κ. Αβραμόπουλος, απαντώντας στη δευτερολογία του, σημείωσε πως η υπομονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τελειώνει και ότι δε θα διστάσει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Ανδρουλάκη
Συμπληρώνονται δύο χρόνια από την πρόταση σας για δημιουργία ενός προγράμματος μετεγκατάστασης.
Τότε την είχαμε καλωσορίσει ως ένα δείγμα αλληλεγγύης.
Ελπίζαμε ότι επιτέλους τα Κράτη Μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάλαβαν πως η διαχείριση των προσφυγικών ροών δεν αφορά μόνο τις χώρες της Περιφέρειας.
Δυστυχώς όπως φαίνεται κάναμε λάθος.
Παρά τις πιθανώς καλές προθέσεις, τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον απογοητευτικά.
Μόνο 12.700, από τους 63.000 πρόσφυγες που προβλέπονται από τις αποφάσεις έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ένωσης
Συγχρόνως, πάνω από 62.000 βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μου, εκ των οποίων οι περίπου 50.000 στην ηπειρωτική Ελλάδα και οι υπόλοιποι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Θα ήθελα όμως να σας ρωτήσω,
Τι θα γίνει επιτέλους με τις χώρες που αρνούνται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα; Θα υποστούν τις ανάλογες κυρώσεις για μη τήρηση των υποχρεώσεών τους;
Επίσης μετά το καλοκαίρι που λήγει η ισχύ των αποφάσεων, τι σχέδια έχετε; Τι θα γίνει με τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα;
Τέλος ας μη ξεχνάμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση των προσφυγόπουλων, γι’ αυτό συνυπογράφω την πρόταση του συναδέλφου Μίλτου Κύρκου για να δοθεί προτεραιότητα στην μετεγκατάσταση των ανήλικων προσφύγων.

#Tags: ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.