, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Τσίπρας: Τι χάλασε στη συμφωνία στο Eurogroup

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε από το βήμα στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) εξηγώντας μεταξύ άλλων γιατί δεν έγινε η συνολική συμφωνία για το ελληνικό χρέος: “Η απάντηση είναι σαφής: Διότι υπήρξε μια προσπάθεια να προωθηθεί και πάλι μια θολή λύση. Μια λύση μετάθεσης του προβλήματος. Μια λύση που δεν αντιστοιχούσε στο οικονομικό κλίμα, στα δημοσιονομικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας αλλά ούτε και στις θυσίες του ελληνικού λαού. Μια λύση που δεν έδινε οριστικό τέλος στις αμφιβολίες για τη συμμετοχή ή μη του ταμείου. Διότι εμπεριείχε μεν μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους αλλά αυτή δεν ήταν αρκετή. Και δεν ήταν αρκετή κυρίως διότι έδινε πάτημα για τη συνέχιση της επαμφοτερίζουσας στάσης του Ταμείου” ενώ τονίζει πως η κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της: “Τηρήσαμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας και προσδοκούμε από τους εταίρους να σεβαστούν τις θυσίες του Ελληνικού λαού με μια συνολική συμφωνία που θα βγάζει την χώρα από την ομηρεία”.
Αποκαλύπτει την μεγάλη υποχώρηση που έκανε η κυβέρνηση στις δύο προϋποθέσεις που έθεσε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα: “Δεχτήκαμε να νομοθετήσουμε την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019 – 2020 ώστε να καλυφθεί η μια από τις δύο προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα” παράλληλα σχολίασε την πλευρά των εταιίρων: “Τώρα είναι καθήκον της Ευρώπης να ικανοποιήσει αυτή τη δεύτερη συνθήκη, που είναι τα μέτρα για το χρέος, διότι ήταν η ίδια η Ευρώπη, ή μάλλον κάποιοι από τους εταίρους μας, που απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ και αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι αλα καρτ. Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή ναι στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και όχι στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την  πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο”
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως από τη δική τους πλευρά προτείνουν μια καθαρή διέξοδο ,μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους: ” Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται αυτή τη στιγμή μια καθαρή λύση. Μια λύση που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επιλύει το γόρδιο δεσμό”
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.