, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

Αφιέρωμα: Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού που γιορτάζεται σήμερα, ο Ορθοπαιδικός χειρουργός Παναγιώτης Συμεωνίδης μας μίλησε για τις κακώσεις των χορευτών.
Κύριε Συμεωνίδη, ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του χορευτή – ασθενούς;
Ο χορευτής συνδυάζει τον αθλητή με τον καλλιτέχνη σε ένα απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Έτσι, από τη μια μεριά αγωνίζεται για υψηλή καλλιτεχνική έκφραση σε στενά περιθώρια (παραστάσεις / εξετάσεις), και από την άλλη χρειάζεται άριστη φυσική κατάσταση και δυνατότητες γρήγορης επούλωσης σε τραυματισμούς.
Είναι συχνό να τραυματίζεται μια χορεύτρια;
Σίγουρα ναι, αν και οι περισσότερες κακώσεις είναι ευτυχώς μικρής βαρύτητας. Η επίπτωση των τραυματισμών ανά έτος για κάθε χορεύτρια έχει υπολογιστεί στο εντυπωσιακό ποσοστό του 70-95%. Ένας άλλος τρόπος υπολογισμού είναι οι «μονάδες έκθεσης» (units of exposure), οι οποίες στον χορό αντιστοιχούν σε ώρες πρόβας ή παραστάσεων. Έτσι, σε κάθε 1000 ώρες έκθεσης αντιστοιχούν ένας έως δύο τραυματισμοί.
Ποιες περιοχές του σώματος τραυματίζονται συχνότερα και πότε συμβαίνουν οι κακώσεις;
Πρώτη σε συχνότητα είναι η περιοχή του ποδιού, από τον αστράγαλο ως τα δάκτυλα, που είναι και η περιοχή που καταπονείται περισσότερο, ιδιαίτερα στο μπαλέτο. Ακολουθούν η σπονδυλική στήλη, και οι αρθρώσεις της λεκάνης – ισχίου και του γόνατος. Οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν το απόγευμα, προς το τέλος μιας πρόβας ή όταν η χορεύτρια ξεπερνά τις 4 ώρες χορού την ημέρα.
Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στις κακώσεις στον χορό;
Οι χορευτές τραυματίζονται συχνότερα όταν αυξάνεται απότομα το επίπεδο δυσκολίας,  η ένταση ή οι ώρες που χορεύουν. Αυτό οδηγεί σε σύνδρομα υπέρχρησης (overuse syndromes) και αθροιστική κόπωση (fatigue), που προδιαθέτουν σε τραυματισμούς. Άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι ιδιαιτερότητες στο σώμα του κάθε χορευτή (ανισοσκελία, πλατυποδία, μυϊκές ανισορροπίες, αστάθεια αρθρώσεων, σωματότυπος και διατροφή) που αν δεν διαγνωστούν και αντιμετωπισθούν έγκαιρα μπορεί να οδηγήσουν σε συχνές κακώσεις. Τέλος, συμβάλλουν και εξωτερικοί παράγοντες όπως αλλαγές στο δάπεδο της πρόβας ή των παρατάσεων και χορός σε ζεστό ή κρύο περιβάλλον.
Ασχολείστε ιδιαίτερα με τις κακώσεις των χορευτών. Ποιο πιστεύετε πως είναι το μέλλον στην αντιμετώπισή τους;
Η σύγχρονη αντιμετώπιση διεθνώς βασίζεται στη δημιουργία μιας θεραπευτικής ομάδας, τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των κακώσεων.  Οι δάσκαλοι του χορού και οι επιμέρους ομάδες συνεργάζονται στενά με τον ορθοπαιδικό και μια ομάδα από εξειδικευμένους επιστήμονες υγείας που περιλαμβάνουν φυσικοθεραπευτές, διατροφολόγους, personal trainers, και ψυχολόγους υγείας.
 
Παναγιώτης Συμεωνίδης είναι ορθοπαιδικός χειρουργός με εξειδίκευση στο πόδι και την ποδοκνημική άρθρωση. Είναι μέλος του International Association of Dance Medicine and Science και του Conseil International
de la Danse.
www.foot-ankle.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.