, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για τον ΟΛΘ


Στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση των ελληνικών λιμένων από την ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. και κυρίως των «φιλέτων» ΟΛΘ και ΟΛΠ, που προσελκύουν κατά τεκμήριο την προσοχή της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας για τυχόν επενδύσεις στις λιμενικές υποδομές στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του δημοσιογράφου Λεωνίδα Λιάμη στην εφημερίδα «Ημερησία», ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, έκανε δηλώσεις στην εφημερίδα και είπε: «Οι σύμβουλοί μας δουλεύουν πάνω σε αυτό και έως το Σεπτέμβριο θα έχουμε λάβει τις οριστικές μας αποφάσεις, ενώ αμέσως μετά θα ενεργοποιήσουμε τη διαδικασία για την αξιοποίηση των λιμανιών», διευκρινίζοντας πως η στρατηγική που θα υιοθετηθεί θα αφορά σε όλα τα λιμάνια της χώρας κι όχι μόνο στα δύο μεγάλα.
 
Ειδικά για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο «πέρασε» χθες από «ψιλό κόσκινο» από πενταμελή αντιπροσωπία του Ταμείου, ο κ. Μητρόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις», για να προσθέσει πως «θα επιδιωχθεί να αναπτυχθεί, να γίνει μοντέρνο και δυνατό και να αποτελέσει κέντρο εισόδου του διεθνούς εμπορίου με προορισμό τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης».
 
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, βασική προϋπόθεση, βέβαια, για να δρομολογηθεί οποιαδήποτε επιλογή αξιοποίησης του λιμένα της Θεσσαλονίκης, αποτελεί η διατήρηση της ίδιας φιλοσοφίας εκ μέρους της νέας πολιτικής ηγεσίας της χώρας για τις αποκρατικοποιήσεις και για το ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ. «Εάν η νέα κυβέρνηση θελήσει να δει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε νέα βάση και σε συμφωνία με την τρόικα αλλάξει το νόμο του Ταμείου, είναι άλλο ζήτημα και δεν μπορώ να πω κάτι», ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος. Εσπευσε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει ότι «όσο όμως ισχύουν όσα ανατέθηκαν να κάνει το Ταμείο, για εμάς δεν αλλάζει κάτι και συνεχίζουμε. Ως εκ τούτου, εκτελούμε την εντολή που λέει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγάλουμε στην αγορά τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάστηκαν».
 
Θεσσαλονίκη
 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της imerisa.gr, η αντιπροσωπία της ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., ως κάτοχος του περίπου 74% της ΟΛΘ, είχε συνάντηση με ανώτατα στελέχη του λιμανιού, τα οποία την ενημέρωσαν για το στρατηγικό και το επιχειρησιακό πλάνο λειτουργίας, για την εξέλιξη της διακίνησης εμπορευμάτων και φορτίων και κατ’ επέκταση και των εσόδων, αλλά και για το επενδυτικό πρόγραμμα, που είναι ήδη σε εξέλιξη, είτε προγραμματίζεται στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στην κλειστή αυτή συνάντηση, κατά πληροφορίες της «Η», αφέθηκε να εννοηθεί ότι πρόθεση του Ταμείου δεν είναι η πώληση «πακέτο» της ΟΛΘ Α.Ε., αλλά η τμηματική παραχώρηση δραστηριοτήτων ικανών να προσελκύσουν ιδιωτικό ενδιαφέρον και έσοδα, μέσω της υπογραφής μακροχρόνιων συμβάσεων.
Με δεδομένες, μάλιστα, τις επιδόσεις της ΟΛΘ Α.Ε., οι «μνηστήρες» θα πρέπει μάλλον να θεωρούνται δεδομένοι και πολλοί τον αριθμό, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι και στο φετινό πρώτο εξάμηνο τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε διψήφιο ποσοστό και τα προ φόρων κέρδη υπερδιπλάσια των περίπου 6 εκατ. ευρώ, του εξαμήνου του 2011, προϊδεάζοντας για ρεκόρ κερδοφορίας στο σύνολο του έτους.
 
Πληροφορίες: imerisia.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.