, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πικ νικ στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά


Ένα μεγάλο αστικό Πικ Νικ με συναυλίες και θερινό Σινεμά να συνοδεύουν την τελευταία πανσέληνο του καλοκαιριού στήθηκε από σήμερα το απόγευμα στην καρδιά της πόλης, στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Μουσικές στα Μνημεία και τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης» της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Parenthesis».
 
 
 
30/08/12 Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Αγοράς Ώρα :19.30-23.30
 
Πικ-νικ urban festival
 
-19.00 Meanwhile in Mexico (συναυλια)
 
-Still Gramophone(συναυλια)
 
-21.15 Casus Beli (Γιώργος Ζώης)
 
-21.30 Soul Kitchen (Φατίχ Ακίν)
 
 
 
Το ΠΙΚ ΝΙΚ urban festival ξεκινάει δυναμικά με το surf underground trio Meanwhile in Mexico. Το συγκρότημα φυλακίζοντας κάτι από τη δροσιά των παραλιών, παρουσιάζει δικά του κομμάτια από το δίσκο που ετοιμάζουν καθώς και διασκευές τραγουδιών προηγούμενων δεκαετιών. Τη σειρά στο πάλκο παίρνουν οι Still Gramophone. Ξεκίνησε ως προσωπικό project του Ηλία Σταμπουλή και τους πειραματισμούς του με μια διαφορετική προσέγγιση στο sampling. Εδώ, τα δανεισμένα από μια πληθώρα πηγών και επιρροών δείγματα, δε δίνουν απλά ένα beat ή riff – αλλά συνθέτουν την αρμονική βάση για τις μή συμβατικές δομές των τραγουδιών που σκαρφίζεται ο Ηλίας με τη συνοδεία της κιθάρας και φωνής. Κατά την διάρκεια της ηχογράφησης του πρώτου δίσκου, ο Αλέξανδρος Ιωάννου στάθηκε καταλύτης στη μετάφραση των home-πειραμάτων σε οργανική στουντιακή δουλειά, με συμβολή στην ενορχήστρωση ενώ παράλληλα παίζει τύμπανα και βιμπράφωνο. Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως είναι η περαιτέρω μεταποίηση των τραγουδιών για ζωντανή εκτέλεση. Αποδείχτηκε ένα ολόκληρο project από μόνο του. Με δομικές και ενορχηστρωτικές αλλαγές και με τη συμβολή της Λίζας Ριζοπούλου στο τσέλο, του Δημήτρη Παπαδόπουλου στο μπάσο και του Τάσου Καραδέδου στα live electronics, οι Still Gramophone είναι πλέον ένα πενταμελές σχήμα του οποίου η αποστολή είναι να αποκωδικοποιεί ομαδικά τις περίεργες ιδέες του Ηλία σε ένα ακόμα πιο σύνθετο αμάλγαμα που θεωρητικά το ονομάζεις και ποπ. Αλλά ας μην πάμε εκεί καλύτερα.
 
 
 
Ακολουθώντας τη ροή του προγράμματος υποδεχόμαστε την πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Ζώη «Casus Beli», ένα καυστικό σχόλιο και μια εμπνευσμένη απεικόνιση της πραγματικότητας. Ακολουθεί η ταινία «SOUL KITCHEN», του 2009 του Φατίχ Ακίν (“HeadOn”, “TheEdgeofHeaven”) ο οποίος επανέρχεται στη μεγάλη οθόνη, αλλάζοντας εντελώς κατεύθυνση, με μια ξεκαρδιστική κωμωδία. Το “SoulKitchen” απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο 66ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ άνοιξε το 50ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
 
 
 
31/08/12 Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Αγοράς Ώρα :19.30-23.30
 
19.00 Kid Galax – «Swing till you drop» (συναυλια)
 
21.15 Ένα απλό σχέδιο (Γιώργος Ηλιόπουλος)
 
21.30 Manhattan (Woody Allen)
 
 
 
Ο Kid Galax (Δημήτρης “Jimo” Πολιούδης) ζει στη Θεσσαλονίκη όπου περνά τις περισσότερες μέρες παίζοντας κιθάρα και γράφοντας μουσική. Διαπαιδαγωγημένος από το νεορομαντισμό των ‘80s και το ερμηνευτικό ντελίριο του Morrissey, φορτισμένος από τα συναισθηματικά ξεσπάσματα της grunge των ’90s και το διακριτικό μελοδραματισμό της σκανδιναβικής indie-pop των ’00s, διαμόρφωσε το δικό του αναγνωρίσιμο ερμηνευτικό και συνθετικό στυλ. Διατηρώντας πολυάριθμα side-project παράλληλα με τη σόλο πορεία του, συμμετείχε ερμηνευτικά και στιχουργικά στα δύο επιτυχημένα άλμπουμ του Monsieur Minimal (“Lollipop”-Sound of Everything, 2008, “Pasta Flora”-S.o.E., 2010), με τον οποίο έχει μοιραστεί στο παρελθόν πολλές φορές τη σκηνή. Με μια ήδη ισχυρή παρουσία στη διαδικτυακή κοινότητα και τα τοπικά μουσικά μέσα, το ντεμπούτο του άλμπουμ “Lullabites” που κυκλοφορεί από την Break Even, αποτελεί την πλέον σημαντική κυκλοφορία της νέας ελληνικής indie σκηνής.
 
 
 
Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Ηλιόπουλου, απόφοιτου του Τμήματος Κινηματογράφου (ΑΠΘ) με τίτλο «Ένα απλό σχέδιο». Μια ταινία φρέσκια με θέμα της την οικονομική κρίση που παρουσιάζει την ιστορία δυο νέων, οι οποίοι δίχως να έχουν τίποτα να χάσουν αποφασίζουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα απλό σχέδιο.
 
 
 
Ακολουθεί η ταινία «Manhattan» (1979) του Woody Allen. Ο Ισαάκ Ντέιβις είναι ένας χωρισμένος σεναριογράφος τηλεοπτικών σόου, που ζει στο Μανχάταν και είναι μάλλον δυσαρεστημένος με τη δουλειά του. Η πρώην γυναίκα του τον εγκατέλειψε για να ζήσει με μια άλλη γυναίκα και γράφει ένα βιβλίο για τη σχέση της με τον Ισαάκ. Εκείνος βγαίνει ραντεβού με μια δεκαεφτάχρονη μαθήτρια του λυκείου, την Τρέισι, που είναι ερωτευμένη μαζί του, όμως εκείνου δεν του αρέσει. Όταν συναντά τη Μαίρη Ουίλκι, την ερωμένη του καλύτερού του φίλου, του Γιέιλ, που είναι παντρεμένος με την Έμιλυ, την ερωτεύεται. Χωρίζει με την Τρέισι κι αρχίζει μια σχέση με την Μαίρη, επηρεάζοντας τις ζωές πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του.
 
 
 
Σάββατο 1/9/2012
 
19:00 – Συναυλία του συγκροτήματος «Broken Tempo»
 
21:15 – Προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Το Χωρίο» (Στέλιος Πολυχρονάκης, Ελλάδα, 2010)
 
21:30 – Προβολή της ταινίας μεγάλου μήκους «Submarine» (Richard Ayoade, Αγγλία, 2010)
 
 
 
Η τελευταία ημέρα του φεστιβάλ θα ξεκινήσει με τους ήχους των «Broken tempo» οι οποίοι έχοντας ανοίξει στο παρελθόν τις συναυλίες των Hooverphonic και των Pureessence, έρχονται να μας παρουσιάσουν το δίσκο που ετοιμάζουν καθώς και ένα αφιέρωμα έκπληξη. Στη συνέχεια θα προβληθεί το βραβευμένο stop motion animation του Στέλιου Πολυχρονάκη, «Το Χωριό» και η ταινία μεγάλου μήκους «Submarine» (Richard Ayoade, Αγγλία, 2010)
 
 
 
*Για να απολαύσει κανείς την Αυγουστιάτικη πανσέληνο κάνοντας ΠΙΚ ΝΙΚ σε έναν ιδιαίτερο χώρο, υπό τον ήχο ταξιδιάρικων μουσικών και θερινού σινεμά, θα χρειαστεί μόνο 3 Ευρώ (ανά ημέρα).

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.